Costa escriure alguna cosa original, diferent, interessant... sobre la festa de Sant Jordi. I encara menys, des de l'àmbit estrictament selvatà. Voldria compartir, però, el record de dues anècdotes, de dos moments absolutament contraposats, que vaig viure enguany: un a Lloret i un a Blanes.

A Lloret, a la festa que amb motiu de la Diada organitzava la Biblioteca Municipal. Aquesta lluminosa biblioteca que em té el cor robat, des que vaig descobrir la polivalència dels seus espais per acollir activitats artístiques de tota mena (teatre, dansa, música...)

Un component dels dos grups de joves i entusiastes músics locals que van amenitzar la vetllada, es va adreçar, acabada l'actuació, a la taula on oferien begudes demanant una copa de cava. Després de fer-li mostrar el DNI i comprovar que no tenia l'edat prevista per la llei per consumir alcohol en llocs públics, el responsable del càtering li va denegar la petició. De res van servir les reivindicacions del jove argumentant que li faltaven pocs mesos per assolir la majoria d'edat. "Chapeu" , d'entrada, per l'organització! I tot ?se?guit, un pensament vers la quantitat de baralles, accidents i ensurts de tota mena que ens estalviaríem durant la temporada turística, si tots els locals d'oci apliquessin la normativa amb el mateix rigor.

A Blanes, el meu "moment Sant Jordi" el van protagonitzar tretze avis d'una residència especialitzada en demències. Tretze avis que, amb el suport i la complicitat d'un grup de teatre blanenc i després de dos mesos d'assajos, van oferir a la resta de residents i als seus familiars el petit però emotiu espectacle "Roses, clívies i clavells". La fragilitat de la seva memòria i les severes limitacions físiques que molts pateixen (malgrat això havien posat el nom de "Llampecs" al grup) van aportar un entranyable plus a la vetllada. Un plus que va propiciar que a més d'un dels assistents se'ls fes un nus a la gola o se'ls escolés una llagrimeta dels ulls. Bravo "Llampecs"!

Joventut, vitalitat i energia. Vellesa, malaltia i coratge. Més enllà de llibres i roses, Sant Jordi, aquesta festa tan nostra, tant arrelada, tant cívica... ens pot aportar moltes altres vivències, imatges i emocions... Així sigui, per molts anys!