El Celler de Can Roca, el millor restaurant del món segons la revista Restaurant Magazine, la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i la Fira de la Ratafia de Besalú han impulsat un manifest que té com a objectiu reivindicar les begudes espirituoses casolanes com a Patrimoni Immaterial, així com promoure-les com a eina per compartir i crear cohesió social, entre d'altres. El text es va donar a conèixer ahir amb motiu de la presentació de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que tindrà lloc del 5 al 8 de novembre a Santa Coloma de Farners, en un acte que va comptar amb la presència de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners.

El manifest veu la llum en un moment de "decadència i de pèrdua de les formes de consum i d'elaboració casolanes" provocat per l'aparició d'un mercat paral·lel "artesanal i industrial de begudes espirituoses amb finalitats comercials", segons el text que van presentar els actors Carles Xuriguera i Rafel Faixedas a la Diputació de Girona, i que va ser elaborat per l'enòleg Joan Carbó (Celler de Can Roca) i els responsables de la Confraria de la Ratafia. La seva intenció és donar el tret de sortida a un nou moviment cultural, integrador, transversal i que abasti tot el territori català; entre les seves bases destaquen també l'enaltiment de la biodiversitat de productes autòctons i locals, la consolidació de les pràctiques culturals i productives i la llibertat creativa dels elaboradors casolans, entre d'altres.

34è Concurs de la Ratafia

La presentació pública del manifest es farà el dissabte 7 de novembre a Santa Coloma de Farners. L'acte s'inclou dins de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que organitzen l'Ajuntament de Santa Coloma i la Confraria de la Ratafia i que es posa en marxa el dijous 5, a les nou del vespre, amb la recollida del penó de la casa del custodi i la processió d'inici oficial. Xavi Amat, secretari de la confraria, destaca que "la festa obre la temporada de tast d'aquest licor, després del repòs de l'estiu i fruit de la recollida de la primavera. Es destapen les aromes de la terra, del sol i serena, per compartir amb la família i els amics".

L'eix central és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació, amb 197 ratafies casolanes presentades a l'edició de l'any passat. La primera fase tindrà lloc el dissabte 31 d'octubre, a les quatre de la tarda, a l'eixida de Can Pinxo. En una activitat oberta al públic, s'escolliran les deu ratafies que passaran a la final, que es farà el dissabte 6 de novembre durant el sopar popular. El jurat, format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Carme Picas (El Ginjoler), Astrid Van Ginkel (Fitomón) i Empar Moliner (periodista), escollirà els tres primers classificats així com la millor ratafia local. Aquest sopar començarà a les 9 del vespre, sota la Vela de la Ratafia, i està previst que reuneixi unes 600 persones. A les 10 de la nit, aproximadament, tindrà lloc la investidura dels nous confrares i també la del confrare d'honor, que en aquesta edició és Josep Roca.

El programa de dissabte inclou tres conferències. La primera anirà a càrrec de Fra Valentí, que parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins; Joan Carbó farà una xerrada sobre l'elaboració de begudes casolanes espirituoses; i Paul Szalienski explicarà com es fa la ratafia a Nova York.

Una de les novetats de la present edició de la Festa de la Ratafia és l'ampliació del Ratafiàrium, que ocuparà una superfície de 350 metres quadrats a la plaça del Firal. Aquest espai gastronòmic estarà obert dissabte i diumenge, i els visitants podran degustar i aprendre gràcies als showcookings, xerrades i presentacions que portaran a terme setze elaboradors que utilitzen la ratafia en els seus productes.