El regidor de Medi Ambient de Lloret de Mar, Jordi Orobitg (ERC), va anunciar ahir en el ple que el Jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona ha aixecat la "mesura cautelaríssima" que suspenia l'execució forçosa de reobertura del camí de ronda de Can Juncadella, prevista pel consistori. El jutge havia decretat "una mesura cautelaríssima" explicant que, en aquest cas, havia de prevaler l'interès particular per damunt del general perquè considerava que, amb l'obertura d'ofici del camí, la finca quedaria afectada i es provocarien danys a la propietat. L'equip de govern (ERC-PSC-CiU) va presentar llavors al·legacions a la mesura, ja que consideren que l'interès privat no pot prevaldre al públic. Així, segons va comunicar Orobitg, divendres passat van rebre la notificació d'aquest aixecament, que suposarà que el propietari de la finca -la mercantil Flinder Data S.A.- haurà de complir l'acord de ple de l'Ajuntament en el qual s'ordenava al propietari de la finca que "cessés en la seva activitat d'usurpació" abans que, en cas d'incompliment, els serveis municipals procedissin a "recuperar l'immoble" mitjançant "l'execució forçosa" per tal de deixar lliure per a ús públic el camí de ronda en el tram que hi ha entre la platja de Canyelles i cala Morisca i la part pública del GR-92-11.

Moció de les "Kellys"

D'altra banda, el ple va aprovar ahir la moció presentada pel grup municipal d'ICV-EUiA en la qual demanava, entre altres punts, que el consistori insti al Ministeri de Treball i Seguretat Social a buscar fórmules que permetin a les cambreres de pis o "Kellys" -dedicades sobretot a la neteja d'habitacions d'hotels- jubilar-se anticipadament a causa del seu desgast físic i psíquic amb el 100% de la prestació i a reconèixer les malalties professionals derivades d'aquesta feina. La moció va ser aprovada per 15 vots a favor (CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA, A Lloret Sí, Es Pot i el regidor no adscrit, Enric Martínez) i sis abstencions (Ciutadans i Millor).

"Aquestes dones són imprescindibles. Sense elles els hotels haurien de tancar", va dir el regidor d'ICV, Miguel Gracia, entre els aplaudiments de les prop d'un centenar de treballadores d'aquest col·lectiu que van omplir la sala de plens i que, abans de l'inici de la sessió plenària, es van concentrar a les portes de l'Ajuntament per tal de denunciar la "contínua precarització" de les seves condicions de treball. "M'agradaria que no passés com amb altres mocions, en les quals algun gremi presenta al·legacions contra la moció", va remarcar el regidor no adscrit Enric Martínez. Una línia que va defensar també el regidor del PSC Antonio Jesús Lorente, qui va exposar que cal demanar un estudi tècnic que permeti "avaluar de manera més eficaç els efectes de la sobrecàrrega de treball" que pateix aquest col·lectiu. Més explícit va ser l'edil de A Lloret Sí es Pot, Paulino Gracia, qui va criticar l'externalització d'aquest servei i va afirmar que les cambreres de pis són "tractades com esclaves".

Tot i que hi van votar a favor, els grups d'ERC i CiU (a l'equip de govern) van voler subratllar el caràcter genèric de la moció. Ciutadans es va abstenir al·legant que aquest tipus de mocions s'han de debatre al Congrés dels diputats i Millor no va intervenir en ser el contingut del text d'àmbit supramunicipal.