L'Ajuntament de Caldes ha iniciat el procés per elaborar el Pla Especial de Sant Maurici que determinarà els usos que ha de tenir aquest paratge i que ha de garantir la conservació tant del patrimoni tangible com intangible d'aquest espai caldenc. De moment, en el ple celebrat dilluns passat es va aprovar la programació de tres sessions de participació ciutadana -una de les quals ja es va celebrar el passat 20 de setembre- durant les quals els caldencs podran fer propostes per a la modificació del POUM en relació a aquest sector i la redacció d'aquest pla. Les dues sessions restants estan previstes per a l'11 d'octubre i el 8 de novembre.

Segons el calendari d'actuació previst, un cop realitzades les sessions, es portarà l'avanç del Pla Especial al ple de novembre per a la seva aprovació, i la redacció del mateix -amb el vistiplau de la Comissió de seguiment- començaria el febrer, amb l'objectiu de poder assolir-ne l'aprovació definitiva el juliol del 2017.

Crítiques de l'oposició

Actualment, aquest paratge pertany al consistori, després que l'adquirís el maig de l'any passat al seu propietari, Lluís Quer, per un total de 300.000 euros. L'acord de compra incloïa la compra de 17.644,23 metres quadrats dins dels quals hi ha: l'ermita del segle XIX, les restes de la capella anterior i del castell de Malavella, els entorns dels tres edificis i el porxo, entre altres espais. La casa i una franja de terreny que hi ha al davant de l'edifici, però, van ser adquirides fa uns mesos per l'alcalde, Salvador Balliu. Aquest fet va aixecar les crítiques dels grups de l'oposició (ERC i PIC), els quals van qüestionar "l'ètica" del batlle en la compra d'aquesta casa, "l'únic element de tot el conjunt que permet guanyar diners", ja que no és de propietat municipal.

Així mateix, van criticar que la Comissió de seguiment es va crear el maig del 2012 per acord de ple aprovat per unanimitat i que des de llavors, només s'havia reunit en "una sola ocasió". Per aquest motiu van demanar explicacions a l'equip de govern (CiU) sobre el Pla Especial, apuntant que les tres sessions informatives sobre la gestió de Sant Maurici, convocades pel govern local "sense informar ni al ple ni a la Comissió, fan pensar que només vol rentar la seva imatge".

Consolidar l'ermita

D'altra banda, l'equip de govern va aprovar de manera inicial, per Junta de Govern local, el projecte d'obres per a la consolidació de l'ermita de Sant Maurici que, segons Balliu, consistirà a "arreglar el teulat que està en bastant mal estat", entre altres actuacions.