Desaconsellen beure aigua de l'aixeta a Sant Dalmai per excés de nitrats

El consistori manté el ban municipal emès el 6 d'octubre, tot i que assegura que la situació ja està "normalitzada"

14.10.2016 | 07:23
L´aspecte que presentava ahir el riu Onyar

L'Ajuntament de Vilobí d'Onyar ha aconsellat a les dones embarassades, els lactants i els adults amb acidesa gàstrica reduïda del nucli de Sant Dalmai, que no consumeixin aigua de l'aixeta a causa d' un "lleuger excés de nitrats" que es va detectar a la xarxa pública el mes de setembre.

Tot i que el consistori va assegurar dilluns a la tarda que els nivells d'aquest mes d'octubre ja "tornen a estar normalitzats" des de l'Ajuntament s'ha optat per mantenir el ban municipal emès el 6 d'octubre "per precaució".

En aquest document, el consistori vilobinenc alertava els veïns de Sant Dalmai de la detecció "d'un lleuger augment en el nivell de nitrats que superaven els 50 mg/l permesos" en el subministrament d'aigua, el mes de setembre.

"Des del consistori fem controls periòdics de qualitat de l'aigua, i vam detectar que durant uns dies es va superar el llindar a 52 mg/l", va explicar el regidor de Medi Ambient, Joaquim Vivas (GMI), qui va recordar que els problemes amb els nitrats fa "com a mínim 15 anys que existeixen" en aquesta zona a causa, sobretot, de "l'agricultura intensiva", i que ara "feia dos anys" que no feia falta emetre cap ban municipal.

Així, segons informa l'Ajuntament en el ban, d'acord amb els criteris de la FAO-OMA, la ingesta tolerable és de 219 mg/dia per a una persona de 60 quilograms de pes. Tot i que aquesta quantitat equival, per al conjunt de la població, a un consum d'uns quatre litres diaris d'aigua, en determinades persones i en alguns grups de població, la ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir "una alteració de la capacitat de transport d'oxigen de la sang (metahemoglobinèmia)". En concret a dones embarassades i els lactants, als adults amb acidesa gàstrica reduïda, i a altres persones que pateixen alteracions poc freqüents.

Davant d'aquests riscs l'Ajuntament ha recomanat a aquest grup de persones que no utilitzi l'aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada, tot i que especifiquen que es pot usar per dutxar-se i rentar la roba o els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

"Aquest estiu hem patit molt amb relació a la quantitat d'aigua a causa de la sequera, ja que el dipòsit estava al 50% i es va produir un excés de despesa, ja que normalment és de 90 metres cúbics i aquest estiu va ser de 120 m3", va precisar Vivas, qui va explicar que, de moment, mantindran el ban municipal per "precaució" fins a conèixer els resultats de la pròxima anàlisi.

Solució definitiva
Per tal de solucionar definitivament el problema, el consistori va demanar el 2008, una subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal de connectar l'abastament d'aigua de Salitja amb el de Sant Dalmai. "Per telèfon, l'ACA ens va dir fa uns dies que ens la concediran", va dir Vivas, qui va concretar que ara estan pendents de rebre l'escrit de confirmació.

"Demanàvem 196.000 euros i ens concediran el 85% de la subvenció", va explicar l'edil, qui va afegir que està previst que l'obra s'executi el 2017. "Amb aquesta actuació solucionarem el problema definitivament", va puntualitzar Vivas, qui va avançar que s'aprofitarà l'obra per complir una reivindicació històrica dels veïns, posant una via verda de Salitja a Sant Dalmai, a sobre de la canalització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

14 anys i mig de presó per al pare que abusava de la filla a Maçanet quan era una nena

14 anys i mig de presó per al pare que abusava de la filla a Maçanet quan era una nena

L'Audiència l'obliga a pagar una indemnització de 30.000 euros i li prohibeix acostar-se a la...

Presenten en Pere Motero, el nou gegant de la colla d´Anglès

Presenten en Pere Motero, el nou gegant de la colla d´Anglès

La colla gegantera d'Anglès va presentar, diumenge passat, el seu nou gegant, el qual han batejat...

Endesa renova la subestació Farners per millorar el servei a Santa Coloma

La companyia elèctrica Endesa ja ha finalitzat els treballs de renovació del sistema protectiu de...

El fiscal demana l´absolució d´una dona de Vidreres que no pot pagar la llum ni l´aigua

El fiscal demana l´absolució d´una dona de Vidreres que no pot pagar la llum ni l´aigua

Tot i que les empreses li reclamen un deute de més de 3.000 euros, la d'aigües, Riera de Cabanyes,...

Agafa l´A-2 contra direcció a Caldes, se li para el cotxe i acaba denunciat

L'home, de 84 anys, es va despistar i els Mossos el van denunciar per anar contra sentit i amb el...

Enllaços recomanats: Premis cinema