Blanes es va convertir ahir en el darrer municipi -fins al moment- a unir-se a la iniciativa del Consell Comarcal de la Selva per licitar, de manera conjunta, la instal·lació de càmeres de vigilància i reconeixement de matrícules a les diferents localitats. Segons va confirmar ahir el president de l'ens supramunicipal, Salvador Balliu, ja són una quinzena els ajuntaments que ha sol·licitat disposar d'aquests dispositius de seguretat, més de la meitat que fa uns dies. Destaquen: Lloret de Mar, Tossa de Mar, Riudarenes, Sils, Sant Hilari Sacalm, Hostalric, Vilobí d'Onyar, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva, Arbúcies, Caldes de Malavella o Sant Julià de Llor i Bonmatí, entre altres.

Durant el consell d'alcaldes que es va celebrar ahir a la seu del Consell Comarcal a Santa Coloma de Farners, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va sol·licitar poder adherir-se a la campanya i Balliu va explicar en quina fase es troba el procés. «Ens vam reunir amb la directora d'audiovisuals de Catalunya i ens va explicar que calia demanar autorització per fer aquesta instal·lació», va explicar Balliu, qui va afegir que aquesta tramitació l'hauria de fer cada poble depenent de si disposen de policia local, vigilants municipals o cap de les dues coses, però que finalment se n'encarregarà el Consell Comarcal. «Farem un projecte on s'analitzarà la situació de cada poble i de les zones més adequades on instal·lar aquestes càmeres», va afegir el president de l'ens.

Aquestes càmeres permetran identificar matrícules dels vehicles que circulin per cada localitat i, en cas de detectar-se alguna irregularitat, s'activarà l'avís a les policies locals de cada municipi. Pel que fa al nombre de dispositius que es col·locaran a cada localitat, Balliu va recordar que seran els mateixos ajuntaments els que ho decidiran, així com el cost que estan disposats a assumir. En relació a aquest tema, el president del Consell va recordar que la licitació conjunta permetrà abaratir els costos i estalviar tràmits administratius als ajuntaments.

D'altra banda, hi ha algunes localitats, com Arbúcies, que ja disposava de càmeres d'aquest tipus, però que tot i així han sol·licitat adherir-se a aquesta licitació conjunta, per ampliar el nombre de dispositius. Altres, com Vidreres, ho faran de manera autònoma.

Càmeres a Vidreres al juny

Les primeres tres càmeres de seguretat a Vidreres podrien estar a punt el pròxim mes de juny. Segons va avançar ahir el seu alcalde, Jordi Camps, l'Ajuntament ja feia mesos que treballaven en aquesta instal·lació, quan va sorgir la proposta del Consell Comarcal, motiu pel qual van decidir tirar endavant de manera independent. «La instal·lació d'aquest dispositiu la farem de manera progressiva en els pròxims anys i preveiem que el cost de tota l'actuació serà d'uns 160.000 euros», va explicar Camps, qui va afegir que la primera fase -la que es farà al juny- costarà uns 30.000 euros.

El batlle va remarcar que Vidreres es troba en un punt clau de la mobilitat entre la Selva marítima i la interior i que per això és «necessari» tenir un control dels cotxes que passen per la població. «Sabem que disposar d'aquestes de càmeres de reconeixement de matrícules permen reduir els delictes entre un 20% i un 30%», va dir Camps, qui va afegir que la previsió municipal és anar instal-lant nous dispositius amb els anys, sobretot a les entrades de les urbanitzacions.