L'Audiència Nacional va deixar ahir en llibertat provisional dos dels germans detinguts a Arbúcies i Santa Coloma de Farners acusats de col·laborar amb el finançament de l'organització terrorista Estat Islàmic (EI). Segons la interlocutòria judicial, el tribunal no creu que existeixi risc de fuga, motiu pel qual en va decretar la llibertat provisional sense fiança. El tercer germà detingut també a Arbúcies, de moment seguirà empresonat.

L'advocat dels dos germans, Benet Salellas, considera que les raons que van portar els homes a la presó «no s'han vist confirmades per les investigacions i per això els deixen en llibertat». Salellas va recordar que la setmana passada els dos germans van declarar per segona vegada a l'Audiència Nacional i que posteriorment la defensa en va demanar la seva llibertat. El tercer germà investigat encara no ha estat cridat a declarar per segona vegada i Salellas es va mostrar confiat que un cop ho faci «també pugui sortir de la presó».

Un dels alliberats feia més d'un any que es trobava a la presó i en el moment de la seva detenció tenia 22 anys. Va ser apressat juntament amb un dels seus germans, que en aquell moment tenia 33 anys, a finals de juliol de 2016 a la localitat d'Arbúcies on residien des de feia més de 10 anys en dos pisos dels carrers Germana Assumpta i Segimon Fogueroles. El tercer detingut, que segueix empresonat, està casat amb una veïna del poble, amb qui té dues filles de 7 i 4 anys.

Segons va informar en aquell moment el Ministeri de l'Interior, els dos detinguts, presumptament feien arribar els fons als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic utilitzant la intermediació d'identitats falses atribuïdes als gestors del DAESH. Ho haurien fet juntament amb un altre germà, mort l'any 2015 a Síria on s'hauria traslladat des d'Arbúcies amb la seva esposa i dos fills per integrar-se dins la militància del grup terrorista. El germà que encara està empresonat era conductor d'una empresa d'autocars i propietari d'una carnisseria halal.

El segon alliberat, és el més gran dels quatre germans, de 43 anys, el qual va ser detingut el mes de març passat a Santa Coloma de Farners. També havia viscut a Arbúcies però es va traslladar a la capital selvatana. La detenció es va fer de matinada quan la Guàrdia Civil va irrompre al seu domicili situat al segon pis del número 22 de la plaça Farners. El van acusar de gihadisme i no va oferir resistència.