L'advocat d'aquesta vintena de denunciants, Teo Moriche, ha explicat avui en roda de premsa a Barcelona que la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li ha recomanat que sol·liciti als jutjats que tinguin casos oberts similars que s'inhibeixin a favor del que va rebre la primera denúncia sobre agressions similars al Trambaix.

D'aquesta manera, ha indicat Moriche, s'unificaran els delictes, que podrien ser usurpació de funcions, ja que els vigilants de seguretat asseguren als usuaris que són 'agents de l'autoritat', i contra la integritat de les persones, atès que hi ha nombrosos casos d'agressions i amenaces, entre d'altres.

L'advocat assegura que els vigilants denunciats tenen un 'modus operandi' definit que els permet obtenir uns ingressos extra a part del sou amb les multes que imposen als passatgers i les indemnitzacions que aconsegueixen quan denuncien al seu torn davant els tribunals els usuaris per suposades agressions.

Quan els revisors sol·liciten el bitllet o passi als usuaris i aquests no el porten, els imposen una sanció de 20 euros de la qual no es rebia justificant fins fa poc, ha afirmat l'advocat.

En el cas que no es pagui, aquests revisors, que van acompanyats de vigilants de seguretat, demanen la documentació personal als passatgers al·legant que són agents de l'autoritat per presentar posteriorment una denúncia.

Si l'usuari es nega a facilitar-la o intenta anar-se'n, l'advocat detalla que s'inicien llavors les agressions, com cops, en el cas del discapacitat, al qual van reduir per la força i van tirar a terra, i fins i tot emmanillant el passatger 'díscol', com li va passar a Jorge Rubio.

Segons que ha narrat avui Rubio als periodistes, dos vigilants del Trambaix li van impedir validar la seva targeta T-10 posant una mà a sobre de la cancel·ladora i el van fer baixar del tramvia al Pont d'Esplugues, on el van emmanillar ja al carrer.

Com el passatger va reclamar la presència dels Mossos d'Esquadra, la policia es va presentar al lloc i el va traslladar a comissaria amb les manilles del vigilant del tramvia encara posades.

En la comissaria, els policies van procedir a identificar-lo, unes dades personals que, segons Rubio, els mossos van facilitar posteriorment als vigilants que, al seu torn, el van denunciar per suposades agressions.

Una altra de les denúncies presentades és sobre els suposats maltractaments que van patir un noi de 18 anys i la seva parella, una noia embarassada de 15, que també van ser agredits, insultats, amenaçats i coaccionats, a més de detenir-lo a ell de forma il·legal.

Aquesta parella, que residia al mateix carrer de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) que un dels presumptes agressors, ha hagut de deixar el seu domicili i s'ha traslladat temporalment a Manresa (Bages) davant l'assetjament verbal que patien per part d'aquesta persona amb frases com "cabró, t'arruïnaré la vida, a tu, a la puta de la teva mare i al teu fill", s'indica a la denúncia.

Dos dels vigilants de seguretat de l'empresa subcontractada per exercir aquest treball tenen registrades més de seixanta actuacions judicials només a Barcelona capital per assumptes relacionats amb el Trambaix, precisa l'advocat.

Teo Moriche, que ha assegurat rebre amenaces des que porta aquest tema per part de persones desconegudes, ha reclamat avui que finalitzi el "règim de terror" que aquests revisors i vigilants han instal·lat entre els usuaris habituals del tramvia del Baix Llobregat.