Entre els principals esdeveniments en quant a seguretat informàtica d'aquest any, un ha cridat l'atenció dels experts i no és precisament positiu. Els ´hackers´ han estat més prolífics que mai el 2009 i han desenvolupat un total de 25 milions de nous exemplars, segons les xifres de l'informe anual de PandaLabs.

Aquesta xifra és encara més sorprenent si es té en compte que en els últims 20 anys, la quantitat de 'malware' emmagatzemat havia estat de 15 milions. Així mateix, l'informe destaca l'aparició de nombrosos exemplars nous de troians bancaris (un 66%) i dels anomenats "falsos antivirus" o rogueware i, respecte als tradicionals virus - que es creien ja extints -, han reaparegut causant importants danys amb exemplars com 'Conficker', 'Sality' o l'antic 'Virutas'.

Per la seva banda, l´'spam' ha mantingut els seus alts nivells d'activitat durant aquest any i nou de cada deu correus electrònics han estat 'no desitjats'. Pel que fa als ganxos utilitzats per enganyar els usuaris per a la seva obertura, hem vist com aquest any tots els temes relacionats amb l'actualitat informativa han estat utilitzats tant en aquest tipus de correus com en atacs SEO: escàndols o morts (reals o fictícies) de famosos, la famosa grip A, supòsits vídeos de polítics, etc.

Pel que fa a sectors, els que més 'spam' han rebut ha estat el automobilístic i l'elèctric, seguit pel governamental, mentre que les vies de distribució han estat les xarxes socials (principalment, Facebook, Twitter, YouTube o Digg), així com els atacs SEO realitzats amb webs falses que descarregaven malware.

Espanya, al capdavant

Pel que fa als països que han registrat un major nombre d'infeccions al llarg de tot l'any, Taiwan encapçala la llista, seguit per Rússia, Polònia, Turquia, Colòmbia, Argentina i Espanya. Els menys infectats, Portugal i Suècia.

D'altra banda, 2009 ha estat un any ple de notícies relacionades amb suposats atacs cibernètics amb interessos o objectius polítics, el que confirma el que fins ara se suposava era una possibilitat remota o bé una visió romàntica més pròpia de pel·lícules de cinema americà.

Finalment, PandaLabs prediu que el nombre de malware seguirà creixent durant 2010. Windows 7 tindrà, sens dubte, un protagonisme indubtable per als hackers a l'hora de crear nou malware per al nou sistema operatiu; creixeran els atacs per a Mac, no serà l'any per als virus de mòbils, i assistirem a nous atacs polítics a través d'Internet.