De viatge a l'estranger, molts hem sentit alguna vegada parlar català a prop nostre. "Els catalans estem a tot arreu" és la premissa amb la què s'ha ideat a Barcelona una nova aplicació per a mòbils que té com a objectiu posar en contacte catalans que es troben en posicions GPS properes. 'JoSócAquí' conforma un cens anònim de persones naturals de Catalunya dispersades pel món i els permet xatejar entre elles i en cas que ho desitgin trobar-se, per exemple, per fer un cafè. Aquest programari està disponible per a iPhone i iPad i aquest 11 de Setembre s'estrenarà la versió per a mòbils amb tecnologia Android. De moment compta amb més de 2.000 catalans localitzats.

L'aplicació 'JoSócAquí' detecta els 20 catalans que tenim més a prop i ens permet comunicar-nos-hi amb missatges de 119 caràcters als quals s'hi poden incorporar imatges sobre "temes, sentiments i debats propis de Catalunya", segons defineixen els promotors del programa. Hi ha fotografies, per exemple, de castellers, d'all i oli, del Floquet de Neu o del Barça.

A l'aplicació shi pot registrar tothom que tingui un telèfon mòbil iPhone o una iPad amb connexió a Internet i sigui capaç de resoldre tres preguntes senzilles sobre Catalunya. Es tracta de qüestions fàcils de respondre sobre aspectes de la cultura catalana -diuen els ideòlegs- a mode de petit test de catalanitat.

El responsable d'aquest 'software' és Manuel Casals Pijoan. És el promotor d'aquest projecte, de l'empresa D'Artagnan Consultoria S. L. De Barcelona.