El 2012 es van registrar 15 milions de renovacions de terminals mòbils a Espanya, un 8 per cent menys que el 2011. Tot i aquesta caiguda en el canvi de terminal, s'ha duplicat la despesa mitjana que realitzen els espanyols en el seu nou mòbil, que actualment se situa en 97 euros.

La consultora Kantar Worldpanel ha publicat un nou panell que reflecteix els hàbits de compra, possessió, despesa i ús de telefonia mòbil a Espanya el 2012.

Les renovacions van caure un 8 per cent fins als 15 milions. En la majoria dels casos, la renovació es fa per aconseguir un 'smartphone', un dels mitjans que ja suposa un 45 per cent de quota a la base instal · lada de telèfons a casa nostra.

Dins d'aquest segment, l'estudi reflecteix que un 86,4 per cent dels nous 'smartphones' entre el 8 d'octubre i el 30 desembre 2012 van ser Android.

L'iOS d'Apple, encara que ha augmentat les seves vendes amb la presentació de l'iPhone 5, només va representar un 6,4 per cent de nous terminals, RIM Blackberry té un 2,5 per cent, i just darrere hi ha el Symbian de Nokia amb el 2,3 per cent. Tanca la llista Windows Phone 8 amb un 1,9 per cent.

Aquesta preferència pels Android no només es dóna a Espanya, a la resta d'Europa l'augment de venda d'aquests dispositius s'ha vist representat en un 57,2 per cent del mercat a Gran Bretanya, a Alemanya un 68,5 per cent, un 58,8 per cent a França i a Itàlia un 49,6 per cent.

Augmenta la despesa en terminals

Després de la fi de les subvencions de les companyies telefòniques, per ajudar el client ha comprar un nou terminal, la despesa mitjana en dispositius ha augmentat. Els espanyols paguem 97 euros per renovar-lo en l'últim trimestre de l'any, el doble dels 49 euros pagats de mitjana durant el primer trimestre de 2012

Així, el 44 per cent dels usuaris, encara no ha pagat res, mentre que un 29 per cent ho va pagar al comptat, un 7 per cent l'ha finançat i un 49 per cent ho ha pagat al comptat.

El gerent sel sector Comtech d'Espanya de Kantar Worldpanel, Hugo Llíria, indica que "aquesta estratègia basada en el preu pot suposar en realitat una arma de doble tall per Android, ja que a mesura que els usuaris es tornin més experts, és més probable que en renovar la seva terminal es decantin per models més sofisticats ".

Alguns usuaris d'Android, un 29 per cent, en renovar la seva terminal han preferit canviar de sistema operatiu, i la majoria d'aquests s'han passat a iPhone.