Els actors María Castro, Pedro Casablanca i Octavi Pujades han començat a rodar 22 ángeles, un telefilm de RTVE basat en l'expedició espanyola, encapçalada pel doctor Francisco Javier Balmis, que va portar la vacuna de la verola a Amèrica. La ficció està dirigida per Miguel Bardem, responsable d'altres telefilms com Prim, el asesinato de la calle del TurcoEl asesinato de Carrero Blanco.

Segons va informar ahir la corporació pública, aquesta producció explicarà la història del viatge que al començament del segle XIX va portar la vacuna de la verola al continent americà. Per fer-ho, l'expedició estava formada per 22 nens i la directora d'un orfenat de la Corunya, que van compartir vaixell amb un grup de mariners i l'ajudant del doctor Balmis, el doctor Salvany.

22 ángeles, amb guió d'Alicia Luna, guanyadora del Goya a millor guió el 2004 per Te doy mis ojos, està basada en la novel·la Ángeles Custodios, d'Almudena de Arteaga, i es gravarà durant quatre setmanes a Galícia, València i Madrid.

El repartiment d'aquesta coproducció entre RTVE i Four Luck Banana, en la qual participa TVG, el completen Carlos Santos, Javier Mejía, Jaime Pujol, José Sospedra, Toni Miso, Fran Nortes, José Manuel Seda, Mariana Carballal i els nens Camilo Redgrave, Tiago Rodríguez, Xoel Rupar i Nuno Vilela.

El rodatge ha començat a la localitat de Ferrol (La Corunya), on està atracat el vaixell en què els protagonistes faran el viatge, una reconstrucció fidel d'una fragata del segle XVIII que navegarà durant diverses jornades i que es convertirà a la ficció en la Maria pita, el vaixell que va salpar de la Corunya transportant l'expedició. Seran quatre setmanes de gravació en diverses localitzacions, amb interiors i exteriors naturals a Galícia, València i Madrid.