Llars d'infants envoltades d'un ambient relaxat, un sistema de conciliació familiar que dóna dret a prioritzar la cura dels fills i el fet que la paraula "llibertat" abanderi les opcions del treballador a l'hora de conciliar horaris. Aquests són els principals aspectes que separen un país com Suècia d'Espanya pel que fa als seus estàndards de vida familiar i laboral. Jordi Évole apunta aquesta nit a Salvados (21.30 h, La Sexta) les claus de la conciliació, comparant un sistema tradicional com l'espanyol amb un d'avançat com el del país nòrdic.

El que a Espanya encara és avui dia una excepció, a Suècia forma part de la seva cultura i, fins i tot, de la legislació. La conciliació entre vida laboral i familiar continua sent un d'aquells temes que, tot i trobar-se sempre sobre la taula, mai s'aborda en la profunditat que es requereix des del Govern espanyol. Diversos estudis assenyalen que la conciliació no només és positiva per als treballadors, sinó que també afavoreix la productivitat de l'empresa.

A Espanya segueix vigent la llei no escrita del presentisme laboral; aquella màxima que sosté que cada treballador ha de complir estrictament l'horari marcat per contracte, afegint les hores extra que amb la crisi han deixat de repercutir en la nòmina, i no marxar mai abans que el cap. És a dir, la majoria de treballadors espanyols acaben sortint a hores intempestives; fet que repercuteix en la possibilitat de compaginar la vida professional amb activitats culturals o familiars.

Més hores, menys rendiment

A Espanya es calcula que es treballa una mitjana de 1.689 hores anuals, moltes més que en els països del nord d'Europa. No obstant això, ser un dels països on es treballa més hores no afavoreix el rendiment. La productivitat a Espanya és notablement inferior a la de països com Noruega, Dinamarca o Suècia. I és fins aquest país on s'ha desplaçat Jordi Évole per comprovar com els suecs fan possible el que aquí es coneix com a utopia. També coneixerà alguns dels pocs empresaris espanyols que han entès que si, racionalitzen la jornada, els resultats poden ser molt millors.