Amb la sal com a fil conductor i plats com l'escabetx d'esturió o costelló de llet, el xef Mario Sandoval presentarà l'"últim sopar" per al canal Historia, "un repte" que ha solucionat amb receptes d'avantguarda nascudes de l'estudi i ús de "tècniques mil·lenàries". Sandoval, dues estrelles Michelín, va presentar la seva proposta per a la IV edició de L'últim sopar, que està pensat, segons la directora del canal, Carolina Godayol, per apropar el passat a la societat actual. Ajudat per l'equip del seu restaurant, Coc, i fidel defensor de l'arqueologia dels sabors, Sandoval va acceptar el repte de preparar set plats per representar de manera original l'àpat més important de la història.

"Hem intentat fer una versió el més real possible però adaptada als nostres temps, barrejant tècniques mil·lenàries amb avantguarda", va explicar el cuiner.

El condiment d'aquest sopar tan particular i fil conductor és una sal de vi, elaborada a través de l'extracció del polifenol de raïm que "simbolitza la sang de Crist", una tècnica que abans s'usava per a la cosmètica i ara per cuinar, va comentar Sandoval. L'adifina, que en aquesta ocasió Sandoval ha actualitzat amb llegums i au, és una recepta popular de la gastronomia sefardí amb la qual el cuiner pretén recordar una sopa tradicional que avui dia se segueix elaborant. Els llibres que han llegit i els quadres que han observat per documentar-se expliquen que a l'Últim Sopar hi havia peix de riu, i el cuiner ha decidit elaborar un plat de truita en salmorra amb herbes amargues i verdures embotides que evoca el sofriment del poble d'Israel. El plat més rodó, segons el xef, és l'escabetx d'esturió assaonat amb verdures, una tècnica que no havien aplicat mai a aquest peix.