El fotoperiodista nord-americà James Nachtwey, mestre de la fotografia de guerra i compromès testimoni dels desastres humanitaris, ha estat guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2016. Conegut per les seves gairebé quatre dècades de treball en zones de ?guerra, camps de refugiats o ciutats afectades per catàstrofes naturals o atacs terroristes, les seves fotografies, majoritàriament en blanc i negre, estan dotades d'una gran lucidesa i cruesa.

«Lúcid testimoni del patiment humà», James Nachtwey (Syracuse, Nova York, 1948) «és un dels millors reporters gràfics de guerra de les últimes dècades», segons va destacar ahir el jurat, presidit pel director del Institut Cervantes, Víctor García de la Concha. L'acta exalça el compromís professional que ha portat a aquest reporter a cobrir una trentena de conflictes bèl·lics i crisis humanitàries «sense abdicar dels principis ètics de l'informador». «Com lúcid testimoni del patiment humà, el seu magisteri es perllonga a diverses generacions de fotoperiodistes de tot el món», afegeix el dictamen.

Visibilitzar les injustícies

El seu amic, col·lega de professió i integrant del jurat, Emilio Morenatti, va incidir en el mestratge de Nachtwey a l'hora de fer visible el drama de les injustícies i el sofriment humà, «donant veu als sense veu», en els últims temps entrant a l'aigua per il·lustrar la crisi dels refugiats a l'illa grega de Lesbos.

Dues vegades guanyador del World Press Photo (1992 i 1994) i cinc Medalles d'Or Robert Capa (1992, 1993, 1998, 2001 i 2008), entre altres guardons, el seu primer treball a l'estranger va ser el 1981, quan va cobrir el conflicte de Irlanda del Nord, en concret, la vaga de fam dels integrants de l'IRA.

Nachtwey ha cobert gairebé totes les guerres contemporànies, conflictes i crisis socials, passant per Líban, Bòsnia, Romania, Txetxènia, Kosovo, Cisjordània, Gaza, Israel, Afganistan, Somàlia, Sudan, Rwanda, Sud-àfrica, el Salvador, Nicaragua o Guatemala.