El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va quantificar, ahir, entre 5 i 6 milions d'euros el cost dels desperfectes ocasionats per les darreres nevades. Baltasar es va reunir amb alcaldes de la Garrotxa i el Ripollès per tal de crear comissions de treball que marquin les millors maneres d'intervenir. El conseller va indicar que la setmana vinent disposarà d'una quantificació precisa dels danys. De tota manera, Baltasar va explicar que la massa forestal afectada a la Garrotxa arriba a les 15.000 hectàrees, de les quals unes 5.000 necessiten una intervenció urgent.

La zona afectada a la Garrotxa abasta els municipis de Sant Feliu de Pallerols, les Planes, la Vall d'en Bas, Olot, Sant Joan les Fonts i part de l'Alta Garrotxa.

Segons va explicar el conseller, la reparació dels danys al Ripollès puja a uns 800.000 euros. La zona forestal afectada al Ripollès abasta unes 1.500 hectàrees dels municipis de Vallfogona del Ripollès, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa.

Baltasar també va concretar que la neu també ha perjudicat greument els municipis d'Albanyà, Cabanelles, la Vajol, Agullana i Maçanet de Cabrenys a l'Alt Empordà. El conseller va explicar que les intervencions per refer la situació començaran immediatament. Baltasar va condicionar les actuacions a la meteorologia. Ahir encara va nevar a gran part del Ripollès. El conseller va avançar que primer es tractarà de restablir camins. Després els treballs aniran a les lleres dels rius i en tercer lloc a eliminar l'arbrat trencat que pugui representar perill per les conduccions elèctriques.

Els danys a l'Escala

Per la seva banda, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va visitar ahir el tram de cent vint metres del passeig marítim de l'Escala que va quedar destrossat pel temporal de llevant el dia de Sant Esteve. Acompanyat de l'alcalde de la localitat, Estanislau Puig, Nadal es va mostrar partidari d'una reparació provisional del passeig per tal que estigui operatiu durant la pròxima temporada turística. "Refer el tram malmès del passeig de l'Escala, reomplint-ho i compactant-ho millor, i deixant-ho preparat perquè pugui aguantar tres, quatre o cinc anys més, tindrà un cost tirant llarg d'1 MEUR", va comentar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

No obstant això, Nadal va assenyalar que l'objectiu a mitjà termini passa per construir un passeig nou de trinca, que tindrà un cost força superior i que s'aproparà als 10 MEUR. "Estem d'acord amb l'Escala que hem de fer una solució d'emergència per encarar aquest estiu però ara també hem de fer possible el plantejament del futur passeig marítim", va comentar el conseller. "I per aconseguir-ho hem de treballar junts l'Ajuntament, la Generalitat i el Govern de l'Estat", va puntualitzar Nadal, que va avançar que tindrà properament una entrevista amb la ministra de Medi Ambient i el subdelegat del Govern per tal de gestionar i acordar com es faran les reparacions a les platges i passeigs marítims de les localitats de la Costa Brava afectades pel temporal.

"No hi haurà una administració: una solució, sinó que hi haurà tres administracions gestionant una mateixa solució consensuada", va avisar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, que considera que la redefinició d'aquest passeig marítim de l'Escala té una importància cabdal pel seu pes comercial i turístic a l'Alt Empordà. "D'aquí a l'estiu hem de decidir què fem i com aconseguim que la gent pugui tornar a passejar per aquí amb una certa tranquil·litat, deixant els cotxes davant de mar sense que ningú hagi de patir més del compte", va avançar Nadal. "Però que ningú no faci més cas del compte de les xifres donades fins ara de manera indicativa", va afegir.

El temporal de neu ahir va continuar. amb aigua a la Garrotxa i neu al RipollèsAccés a Camprodon a les 5 de la tarda sota nevadaEl conseller Baltasar va ser de visita ahir al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els efectes del temporal són ben visibles al passeig de l'Escala.