Un cop de mar va trencar les finestres d'un dels menjadors de proa del creuer turístic Louis Majesty, que ahir a dos quarts de cinc de la tarda navegava a 25 milles nàutiques -uns 50 quilòmetres- mar endins enfront de Begur, en aigües internacionals. L'aigua que va entrar dins el vaixell va matar dos dels passatgers i en va ferir 16 més. El vaixell navegava en direcció a Gènova (Itàlia) i segons la ruta prevista havia d'atracar a les deu del matí d'ahir al port de Barcelona, però precisament l'escala s'havia anul·lat a causa del mal temps. Després de l'accident, però, es va decidir girar cua i entrar a aquest port per evacuar els morts i els ferits. Ambulàncies, vehicles de la Guàrdia Civil i efectius de la Policia Nacional els esperaven al moll adossat. Una de les ferides, una dona de 62 anys, tenia les dues cames fracturades.

L'alarma regnava ahir a la tarda davant la gravetat de l'accident patit pel creuer, que ostenta bandera de Xipre i pertany a la companyia Louis Cruises -propietària de vaixells habituals al port de Palamós-, i que va acabar amb la vida d'un turista alemany i un altre d'italià. El vaixell, que havia deixat dimarts a la tarda el port de Cartagena (Múrcia), va entrar al port de Barcelona cap a tres quarts de nou del vespre. En un comunicat, la companyia va detallar que el cop de mar va impactar contra les finestres d'una zona pública de la cinquena planta de la coberta de l'embarció , que té més de 200 metres de llargada i pot acollir gairebé 2.000 persones: ahir transportava 1.350 passatgers i 580 tripulants. No es coneix l'alçada exacta de l'onada que va impactar contra el Louis Majesty, però la boia meteorològica de l'Estartit va captar ahir onades de més de quatre metres d'alçada.

El Louis Majesty estava a punt d'acabar un periple turístic de nou dies que va començar a Marsella, seguia per la costa del Marroc i preveia escales a Cadis, Cartagena, Barcelona i, finalment, Gènova. El vaixell tenia prevista l'arribada al port italià per avui mateix. Dimarts a tres quarts de quatre de la tarda va abandonar el port murcià i tenia prevista l'entrada al port de Barcelona per ahir a les deu del matí. Una escala breu -la sortida era a dos quarts de quatre-, i cap a Gènova, punt i final del viatge. Però la previsió meteorològica va fer canviar els plans a la tripulació del creuer. L'escala barcelonina es va suprimir i es va optar per intentar arribar a Gènova al més aviat possible, segons van informar des del port de la capital catalana. Quan el vaixell anava a entrar a la zona del golf de Lleó, a unes 25 milles nàutiques en direcció sud-est respecte a Begur, l'envestida de l'onada va trastocar dramàticament el full de ruta. Quan el creuer va tocar terra, els ferits, que durant la travessia cap a Barcelona havien estat atesos pels serveis mèdics de la nau, van ser traslladats a diferents centres hospitalaris. N'hi havia dos de greus i els catorze restants estaven lleus, va informar la companyia, que alhora va expressar el seu condol a les famílies dels dos morts.

Mala mar i pluges

L'episodi de pluja ha amainat i ha deixat quantitats inferiors a les previstes, però l'estat de la mar per avui continuarà essent dolent i l'alerta segueix en peu perquè s'esperen cops de mar superiors als 2,5 metres a pràcticament tota la costa gironina. L'estat de la mar va jugar ahir una mala passada a la flota pesquera d'arrossegament de la Costa Brava. Després d'estar un mes aturats fent veda biològica, la vuitantena d'embarcacions d'arrossegament dels ports de Blanes, Roses, Palamós, Llançà i el Port de la Selva van tornat a llançar les xarxes de matinada, però les fortes onades, que arribaven a alçades d'entre dos i tres metres, i el vent que bufava, no van permetre que la pesca fos completa. A partir de mig matí, algunes de les embarcacions ja van enfilar el camí de tornada a la bocana del port. A Roses el patró major de la confraria, Antoni Abad, va explicar que de les 21 barques d'arrossegament que hi ha, la majoria ja tornaven a estar amarrades abans del migdia. A Blanes, entre quatre i cinc vaixells també han deixat de pescar en espera que millorin les condicions. El president de la Federació Catalana de Confraries i alhora patró major de Blanes, Eusebi Esgleas, aposta perquè en endavant la veda es pugui allargar fins als dos mesos. La mesura s'ha posat en marxa enguany i ara cal fer una valoració sobre si ha permès la regeneració biològica de les espècies més preuades.

Pel que fa a les pluges, avui amainaran. Els valors recollits ahir tan sols van ser destacables al Pirineu i l'Alt Empordà: fins a les quatre de la tarda, el punt que havia acumulat més precipitació era Queralbs (Ripollès), amb 28 litres; seguit de Molló (Ripollès) i Roses, amb 26,6 litres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A Girona es van recollir 22 litres per metre quadrat. Amb tot, les comarques de Girona és l'únic indret de Catalunya on avui continua l'estat de prealerta per inundacions, tot i que el risc és baix.