.

"Tot va fallar". Aquesta és la sensació que tenien ahir molts gironins en veure que l'endemà del caos quasi tot continuava igual. Tot menys la nevada que ja havia remès. No hi havia llum en 120 dels 221 municipis gironins; el servei de tren continuava suspès; les carreteres intransitables i connectar per telèfon fix o mòbil amb algunes zones era gairebé una epopeia. El caos del dia anterior s'havia convertir amb el pas de la nit en indignació generalitzada. I més quan a la primera compareixença del conseller, Joan Saura, i del secretari general d'Interior, Joan Boada, es va dir que el 99 per cent de la població havia estat ben atesa.

La sortida del sol a la majoria de comarques no va servir per rebaixar el nivell d'irritació perquè el primer que van fer els afectats és connectar l'interruptor que tenien més a mà. El resultat seguia essent el mateix que dilluns i les informacions de primera hora del matí no auguraven gaires bones notícies: les companyies encara estaven localitzant l'avaria. I a mesura que avançaven les hores i el servei no es reestablia la desconfiança creixia.

La imatge a primera hora del matí era dantesta, amb torres elèctriques totalment tombades pel pes de la neu a Sant Gregori, Sant Daniel (Girona), Salt, Mas Maroch (Vilablareix), Sant Julià de Ramis, Sils o Sant Feliu de Guíxols. En total, segons la companyia, 33 torres caigudes.

I no tenir llum vol dir no tenir calefacció ni aigua calenta en la majoria de casos; que la nevera i el congelador deixin de funcionar vol dir que el menjar es fa malbé i que molts electrodomèstics que fa uns anys anaven amb gas ara siguin elèctrics, vol dir que en moltes llars no es pot cuinar ni fer un cafè calent.

El Baix Empordà, una de les zones més afectades per la nevada, ahir al vespre encara no tenia llum i algunes poblacions com Platja d'Aro o Sant Feliu de Guíxols els carrers mostraven una imatge fantasmagòrica.

La nit tampoc havia estat gens agradable per a molts conductors que havien quedat atrapats a les carreteres sense cap remei. Moltes van ser les queixes de la manca d'informació durant el dilluns sobre l'estat de la xarxa viària. Pavellons plens de persones que van haver de deixar els seus vehicles atrapats a les carreteres, estacions de servei i barraques que van ser servir per acollir els atrapats pel temporal i desenes de voluntaris que s'acostaven a aquests espais per portar menjar, begudes i mantes. Els pavellons de Fontajau, a Girona, Sant Miquel de Fluvià, Parlavà, Bascarà, el recent estrenat espai polivalent de Fornells de la Selva, el col·legi la Salle, l'hotel Ronda i el centre Acàcia de Figueres o el Centre Cívic de Portbou van allotjar els viatgers afectats per la inusual nevada.

Les queixes per aquesta situació van ser múltiples. L'Ajuntament de Tordera va denunciar la desatenció dels Mossos d'Esquadra als més de 200 conductors que dilluns a la nit van quedar atrapats a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. L'alcalde, Joan Carles Garcia, va dir que es van sentir "abandonats" pel Departament d'Interior i que l'actuació dels Mossos va ser "deficient". Els conductors atrapats també van mostrar la seva indignació per la desatenció i desinformació dels serveis d'emergència. La majoria van haver de dormir als cotxes i, el que van tenir més sort, van poder allotjar-se al restaurant Cal Coix, a Maçanet, o bé en algunes dependències municipals habilitades per l'Ajuntament de Tordera.

Malgrat que les màquines llevaneus van estar treballant tota la nit i ahir, la situació a les carreteres continuava sent caòtica i fins a mig matí no es van poder començar a obrir gradualment. Fins i tot l'Exèrcit va col·laborar a netejar la xarxa viària. Aproximadament un centenar d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) van participar en les tasques de neteja.

Durant la nit, l'UME va intervenir en les tasques de neteja de la C-35, entre Vidreres i Llagostera, continuant per la C-31 fins a Palamós. Al matí, hi havia 96 efectius traient neu a la N-II, en direcció nord des de Girona, així com en carreteres comarcals que uneixen la capital gironina amb altres localitats.

Però malgrat els esforços per reobrir les vies principals, quan es va poder fer, l'autopista AP-7 va acumular ahir al vespre 50 quilòmetres de retencions a l'accés a França per la Jonquera, després de la reobertura total al trànsit pesat i com a resultat de l'absorció progressiva per part d'aquesta via dels més de 10.000 camions que ahir es van quedar encallats en diversos punts de Catalunya.

A la N-II, tres quarts del mateix. En direcció al país veí les cues acumulades eren de 26 quilòmetres i on a més éra obligatori l'ús de cadenes entre Pont de Molins i la Jonquera. El secretari general de la Conselleria d'Interior, Joan Boada, va apuntar que del costat francès únicament es mantenia obert un carril a l'AP-7.

L'objectiu de molts dels atrapats, tant en trens com en cotxes i camions era poder parlar amb casa seva. La situació dels telèfons no era gaire millor que la de les carreteres o els trens. Moltes persones no van poder parlar amb els seus familiars durant tot el dia d'ahir perquè ni mòbils ni telèfons fixos funcionaven amb normalitat. Algunes poblacions del Baix Empordà com Corçà o Parlavà van estar incomunicades durant hores i hores. Persones que intentaven localitzar els seus familiars des del dilluns no ho van poder fer fins dimarts al vespre.