El sostre del nou pavelló de quart no ho va poder aguantar. Era nou però l'excepcionalitat de la nevada de dilluns de la setmana passada va comportar l'esfondrament de la teulada del pavelló municipal de Quart. Afortunadament, en el moment en que la cúpula va cedir no hi havia ningú al seu interior perquè totes les activitats estaven suspèses. Es tècnics avaluaven el dia següent l'incident, inicialment van vincular l'esfondrament a l'excés de pes a la coberta a causa de l'acumulació de neu, que va arribar als 30 centímetres. L'Ajuntament demanarà responsabilitats als arquitectes que el van dissenyar, ara fa uns 12 anys.

El calvari de viure sense llum encara continua per a gairebé dos mil veïns de les comarques de Girona quan es compleixen vuit dies de l'apagada general provocada pel temporal de neu. En aquest sentit, Protecció Civil va xifrar ahir al vespre en 1.800 persones les afectades encara per la manca de subministrament elèctric.

En aquest sentit l'informe del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat apuntava que són 400 els abonats que encara no tenen llum, que traduït en nombre de persones signifiquen, segons les dades de Protecció Civil, 1.800. De la mateixa manera, les dades de les quals es disposava al tancament d'aquesta edició, indicaven que hi havien un total de 237 grups electrògens en funcionament i 96 en procés d'instal·lació, mentre que s'ha reprès el servei de totes les subestacions, però en situació precària fins que es restitueixin totes les línies afectades. Finalment, segons apuntava el citat informe, una desena de les 14 línies afectades estan recuperades de manera provisional o definitiva.

Des d'Endesa informaven que ja donaven per retablert "pràcticament" el subministrament a excepció d'alguns veïns que viuen en les zones més aïllades dels nuclis urbans.

Endesa alertava el 2005

Endesa ja va alertar el 2005 que gran part de la província de Girona es quedaria sense subministrament elèctric si es produïa una incidència a la línia Vic-Juià de 220kV, a causa del "retard" de la construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) que interconnectarà amb França. En una carta a l'empresa pública Red Eléctrica de España (REE) -de la qual depenen la Vic-Juià i la MAT- de novembre del 2005, Endesa exposava que atesa la falta d'alternativa d'alta tensió que proporcionarà la MAT, amb una avaria al doble circuit de la Vic-Juià -com va passar la setmana passada pel temporal de neu i vent- "seria impossible atendre l'alimentació a una bona part de la província de Girona". En la missiva, Endesa afegia que l'avaria de la línia Vic-Juià havia d'entendre's segons la normativa, ja que té una longitud superior als 30 quilòmetres. "No tenim cap dubte de l'interès que està posant REE en la consecució de la subestació de Bescanó -del traçat de la MAT-, però això no impedeix que hàgim de tenir constantment present aquesta situació", recollia el text. Alhora, considerava que més a llarg termini, el retard de la MAT també deixava en precari la xarxa de 132kV, qüestió que es "resoldria" amb la subestació Alt Empordà (Figueres Sud), que hauria de transformar l'electricitat de 400kV a 132 en el tram Bescanó-Baixàs.