El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, va anunciar ahir que la companyia elèctrica Endesa compensarà els afectats per l'apagada que va afectar la província de Girona el passat 8 de març després de la forta nevada que va deixar nombroses poblacions sense llum durant diversos dies. Les compensacions rondaran les quanties que es van pagar per l'apagada de Barcelona del 23 de juliol de 2007. Aleshores les compensacions als 350.000 abonats afectats van rondar entre els 60 i els 300 euros per una apagada de 55 hores que va provocar la caiguda d'un cable d'alta tensió a la central de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat.

Des d'Economia van explicar que les indemintzacions pels 220.000 abonats afectats a les comarques de Girona seran de l'ordre de les que es van pagar a Barcelona. Per tant, la quantia a percebre pot ser superior als 300 euros en el cas que l'abonat estigués més de 55 hores sense llum. La companyia té previst presentar al departament aquesta setmana les xifres concretes per compensar als abonats afectats i, aleshores, Economia hi donara el seu vistiplau. De totes maneres Castells va apuntar que no seran les mateixes compensacions per als particulars que per les empreses afectades: "Evidentment no serà el mateix un usuari domèstic que s'aculli a una indemnització general que persones que puguin presentar factures que justifiquin danys ni tampoc empreses afectades per l'apagada". Endesa, a més, es va comprometre durant la trobada al Palau de la Generalitat que la xarxa deixarà de funcionar en precari a Girona i es normalitzarà un servei garantit a partir de l'1 de juliol, fins i tot abans per a moltes poblacions de la zona.

Després de la reunió el conseller d'Economia es va mostrar satisfet d'haver-se trobat amb la cúpula d'Endesa, amb la qual també va revisar el nivell d'inversions que estava portant a terme la compa?nyia a Catalunya, el marc legal existent, i la reacció que ha tingut Endesa en aquesta crisi. No obstant, va advertir que aquestes indemnitzacions que rebran els usuaris afectats es pagaran "sense menyscabament ni relació sobre com evolucioni l'expedient informatiu que la Generalitat ha obert a Endesa per aquesta apagada".

"Causa major?"

Aquest expedient ha de determinar si "a més de la causa exògena de la forta nevada hi va haver altres causes atribuïbles a la compa?nyia elèctrica que en van agreujar els efectes", va dir Castells, que no ha volgut avançar si els resultats d'aquest expedient podrien qualificar la nevada com a "causa major", de manera que Endesa no hauria de fer front a cap sanció pel que ha passat. Respecte al nivell d'inversions el conseller va assegurar que "s'ha complert cada any amb satisfacció, excepte un en què s'ha cobert al 95%" i va explicar que en farà una auditoria. D'altra banda, ICV va dir que defensarà al Congrés "un fort control" a les companyies elèctriques.