El tripartit finalment s'ha posat d'acord i el conseller d'Economia, Antoni Castells (PSC), va anunciar ahir que han aprovat augmentar la pressió fiscal del tram autonòmic de l'IRPF als contribuents que tinguin rendes superiors als 120.000 euros, la qual cosa afectarà un 0,5% dels catalans.

L'augment es fa de forma progressiva i en dos trams de l'IRPF: el primer serà a partir dels 120.000 euros de renda, i en aquest cas els contribuents es veuran afectats en dos punts, passant a tributar del 21,5% al 23,5%. El segon tram serà per a les rendes a partir dels 175.00 euros anuals, que es gravaran amb quatre punts addicionals, passant de tribuar el 21,5% al 25,5%.

Aquest acord servirà perquè la Generalitat presenti, abans del 30 de juny, un avantprojecte de llei per apujar el tram autonòmic de l'IRPF amb aquestes condicions i que afectarà unes 20.000 persones. L'augment de l'impost, que entrarà en vigor l'any 2011, tindrà un efecte lleu en els ingressos de les arques de la Generalitat, ja que amb prou feines suposarà 75 milions d'euros addicionals.

Sobre les pressions que ha exercit ICV per apujar els impostos de les rendes més altes, Castells va assenyalar que l'acord d'ahir "demostra que hi ha bona armonia en el Govern pel que fa els temes importants". El titular d'Economia considera que els afectats són segments tan elevats de renda que s'espera que no perjudiqui gaire el consum i va aventurar que "és molt probable que mesures similars siguin imitades per diversos governs autonòmics".

Segons Castells, la pujada de l'IRFP complementarà un conjunt d'estalvi de la despesa de 1.670 milions, i suposarà una reducció del dèficit de 2.100 o 2.200 milions d'euros.

Retallades al Parlament

La mesa del Parlament també va aprovar ahir el seu propi pla de reducció de la despesa, que inclou la rebaixa de les retribucions dels 135 diputats. La reducció serà del 15% per al president, els membres de la mesa i els presidents dels grups parlamentaris; els portaveus tindran una retallada del 10% i la resta de diputats, del 8%. A més, també es va acordar reduir un 2% les subvencions que reben els grups parlamentaris per tal de poder funcionar. Les reduccions s'aplicaran a partir d'aquest mes.