Dues persones han estat detingudes a la localitat guipuscoana de Zarautz i Ciboure (França) per la seva presumpta relació amb ETA, segons publiquen diversos mitjans. La Guàrdia Civil acusa Iraitz Guesalaga e Itsaso Urtiaga d'haver instruït a membres del grup terrorista basc i de les FARC en l'àmbit informàtic a Veneçuela. Les detencions es produeixen el dia després que ETA hagi declarat un alto el foc 'permanent, general i verificable'. Es tracta de dues persones expertes en informàtica que han estat arrestades aquest dimarts a la matinada en una operació que continua oberta.

Dues persones han estat arrestades per la Guàrdia Civil acusades de tenir relació amb ETA. Una d'elles és Iraitz Guesalaga, que ha estat detinguda a Ciboure, mentre que Itsaso Urtiaga ha estat detinguda a Zarautz (País Basc). Els investigadors sostenen que els dos van estar a Veneçuela ensinistrant membre d'ETA i de les FARC en el maneig d'ordinadors.

La detenció ha tingut lloc poques hores després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirmés dilluns en una entrevista a Antena 3 que el seu executiu no variarà la seva política antiterrorista i que, per tant, els cossos i forces de seguretat de l'Estat mantindran la pressió sobre l'organització. 'No abaixarem la guàrdia', va dir.

Segons Zapatero, La Moncloa tampoc negociarà ni acceptarà cap condició a canvi de la pau. El comunicat d'ETA queda lluny de les aspiracions del govern espanyol, que feia setmanes que l'esperava i esperava que suposés un salt important respecte a la fi de l'existència de l'organització.