El menor de16 anys Mohammed Reda Laymani, que el 8 de gener va caure d'un cinquè pis mentre fugia de la policia local després de robar una motocicleta, va morir ahir a les 11 del matí. La Generalitat va informar de la mort un dels familiars que han aconseguit localitzar i han rebut assessorament per part d'entitats islàmiques perquè la vetlla del cadàver es faci respectant els preceptes. El cadàver podria ser repatriat cap al Marroc en un termini màxim de 48 hores. L'institut de Taialà, on havia assistit fins l'any passat el noi mort, va fer un minut de silenci.

El jove va ingressar a l'hospital Josep Trueta el mateix 8 de gener, en estat molt crític. El noi va precipitar-se pel celobert d'un edifici mentre fugia de la policia. Va voler refugiar-se en un edifici de Salt després de creuar-se amb una patrulla de la policia local i emprendre la fugida, ja que anava amb un altre company amb una motocicleta robada. Els agents que perseguien el jove van escoltar un soroll quan es trobaven dins l'edifici i van veure que el jove s'havia precipitat al pati interior de l'edifici des d'una finestra que estava oberta, entre el quart i el cinquè pis.

El jove va ser traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona en estat molt greu a causa de les ferides provocades pel cop. Des del primer moment, el jove va estar ingressat a l'UCI de l'hospital en estat crític, ja que presentava un traumatisme cranial "molt greu", segons fonts del centre. Els metges van certificar la mort del jove a les 11 del matí d'ahir i la família en va ser informada.

El cas d'aquest menor de 16 anys va ser el desencadenant dels aldarulls del passat cap de setmana a Salt quan, divendres passat, un grup d'uns 50 joves menors -d'entre 9 i 14 anys- es van manifestar davant la policia local per cridar consignes contra els agents per haver, segons afirmaven els joves, provocat l'accident. Aquella nit la policia va detenir tres joves, dos d'ells menors, per aldarulls però tots tres es troben actualment en llibertat. El cap de setmana va acabar amb el balanç de nou contenidors, cinc cotxes i set motocicletes calcinades. Des del llavors, un reforç dels Mossos d'Esquadra vetlla perquè no es produeixin més incidents a la població.

La mort no justifica els brètols

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), va lamentar a través d'un comunicat la mort de Mohamed Reda, el jove de 16 anys que que va caure pel celobert d'un edifici quan fugia de la policia, encara que va assegurar que no hi ha cap justificació dels actes vandàlics del cap de setmana passat

Pineda no va voler fer declaracions i va expresar el seu sentiment mitjançant un escrit. En el comunicat, Pineda va lamentar en primer lloc la mort del jove i va voler fer costat a la família i els treballadors del Centre de Residencial d'Acció Educativa (CRAE) de Salt, on el jove residia. Pineda va reconèixer que, en definitiva, han estat aquests educadors els que han fet de "família acollidora" mentre el jove ha viscut a Catalunya.

En el comunicat, Pineda va assegurar que la caiguda del jove "va ser un accident que ningú desitjava". "Ara, en moments de dol, cal serenitat i seny, qualitats que la societat saltenca estic convençuda que sabrem demostrar", va manifestar l'alcaldessa.

Tot i això, també la màxima autoritat municipal es va mostrar contundent pel que fa als actes vandàlics dels darrers dies i dels que es podrien produir arran de la notícia de la mort del jove. Pineda va dir que la mort de Reda "no justifica de cap manera cap tipus d'acte de vandalisme". A més, l'alcaldessa va mantenir que l'accident del jove tampoc era una justificació per cremar contenidors i vehicles que es va produir el cap de setmana.

Finalment, l'alcaldessa va declarar que Salt "mereix un futur en pau i concòrdia" i demana als veïns que vagin a la una per mantenir la convivència al municipi. "Junts és l'única manera que llaurarem la convivència", va manifestar Pineda que també va destacar la feina que "cada dia" fan els veïns "per viure en dignitat i pau".