La Unió Catalana d'Hospitals (UHC), la patronal sanitària la presidència de la qual exercia Boi Ruiz abans d'ocupar el seu lloc com a conseller de Salut de la Generalitat, va assegurar ahir que les retallades que estudia el Govern en l'àmbit sanitari només seran factibles amb una "incidència especial" en l'àmbit de les plantilles.

Després d'analitzar les primeres dades de l'impacte que suposa per a les prop de cent entitats associades a aquesta patronal, i que inclouen un descens del 2% dels preus que pagava el Servei Català de la Salut (CatSalut) i un descens de l'activitat contractada, La Unió va assegurar que "les entitats no podran assumir les retallades del pressupost només aplicant mesures de gestió".

La Unió precisa que aplicar únicament mesures de gestió permetria estalviar entre un 3% i un 5%, i això no aniria contra el model estructural, tot i que també afectarien el capítol de personal.

"Arribar a xifres superiors suposa l'adopció de mesures que implicaran una afectació del model de prestació de serveis i de l'estructura de les organitzacions amb incidència especial en l'àmbit de les plantilles", va subratllar l'entitat en un comunicat.

En aquesta línia, ha precisat que les mesures només tenen sentit si es prenen en el termini més breu possible i si serveixen per garantir l'estabilitat del sistema. La Unió Catalana d'Hospitals engloba més de cent entitats sanitàries i socials que aglutinen més de 380 centres que ocupen uns 45.000 professionals.

Per altra banda, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va retreure al Govern de CiU que només tingui la intenció de complir la promesa electoral de "baixar els impostos als rics", fet que es tradueix en "l'eliminació de l'impost de successions". En canvi, va dir Zaragoza "la promesa de mantenir la despesa en Salut, que estava escrita al seu programa, aquesta sí que la pot trencar".

El dirigent socialista va recordar que l'any passat es va baixar el sou als funcionaris "i els funcionaris van fer un sacrifici per tots plegats". En canvi, "ens diu el senyor Mas que els únics que no poden fer sacrificis" són la gent amb "un patrimoni molt important, perquè l'impost de successions la gent normal ja no el paga".

El secretari d'organització del PSC va aprofundir: "És a dir, hi ha set milions de catalans als quals Mas diu que no cal que facin cas de les seves promeses i que es sacrifiquin, i hi ha sis-cents catalans que no es poden sacrificar perquè Mas els va prometre que els baixaria els impostos".

Dures declaracions d'ICV

El líder d'ICV, Joan Herrera, va qualificar el conseller de Salut, Boi Ruiz, de "descarat i cínic" en analitzar les retallades pressupostàries anunciades en aquesta matèria. Herrera va carregar contra el que entén que és una aposta del Govern català per les mútues privades.

"No es pot ser més descarat que el conseller Boi Ruiz, que diu que allargant les llistes d'espera es garanteix la qualitat i després fa una crida perquè tothom es faci d'una mútua", ha manifestat el líder ecosocialista. Per a Joan Herrera, "aquest Govern és incapaç de parlar d'ingressos, del fet que es pot ajustar el dèficit fent que els ingressos de l'economia especulativa, de qui més en té, aportin més per garantir l'estat del benestar, perquè per a ells això és inconcebible, la seva lògica no és la del business friendly és la del business first".

Davant l'acusació a l'oposició de crear alarmisme, el líder d'ICV va convidar a visitar els hospitals catalans i es va preguntar "com pot ser que el conseller que protagonitza les retallades digui després que la gent es faci d'una mútua".