Diu la dita que a l'estiu tota cuca viu. També si l'estiu és plujós i humit com el d'aquest 2011. El mal temps del juliol ha fet proliferar les poblacions d'algunes espècies de mosquits que, alentats per una major abundància d'aigua, han tingut més facilitats per trobar un hàbitat més adequat per poder criar. El Servei de Control de Mosquits a les comarques gironines ha detectat que algunes espècies d'aquests insectes, que fins ara estaven localitzades en llocs molt concrets, han començat a incrementar les seves poblacions.

El responsable del servei, Eduard Marquès parla concretament de dues espècies: l'aedes mariae i l'aedes geniculatus. La primera cria als forats de les roques de la Costa Brava, "una espècie a la qual tenim especial "afecte" perquè és força rara de veure i està molt localitzada en aquests hàbitats". La segona fa els nius a les escletxes dels arbres, sobretot als boscos que hi ha entre les comarques del Gironès i la Selva. Ambdues estan emparentades amb l'aedes albopictus, més coneguda com a mosquit tigre, especialista a pondre ous als hàbitats urbans.

Tal com explica Marquès, tant el mosquit de les roques com el dels boscos s'han beneficiat més per les pluges constants de juliol i la seva població s'ha vist considerablement augmentada. Això també ha provocat que el contacte amb les persones sigui major. De fet, Marquès admet que ja han rebut algunes queixes de gent per les seves picades, que són similars a les que deixa el mosquit tigre.

"Hi ha hagut força gent que s'ha queixat de l'aedes geniculatus, sobretot aquells que viuen en urbanitzacions de Quart, Llagostera, Cassà de la Selva i Caldes de Malavella i que tenen les cases a tocar o fins i tot al bell mig del bosc", afirma Marquès. També a la costa els pescadors i alguns turistes que passen per les roques han patit les picades de l'aedes mariae.

Normalment aquests insectes estan tan localitzats que no solen ser perceptibles per les persones. No obstant, "la llarga primavera que hem tingut enguany ha beneficiat molts punts de cria bons per a ells, que per petits que ?siguin, han estat aprofitats", diu Marquès.

El mosquit tigre s'expandeix

Tanmateix, la perillositat d'aquestes dues espècies no és tan gran com la que pot tenir el mosquit tigre, pel sol fet que aquest últim habita allà on ho fan els humans, buscant qualsevol tipus d'escletxa per pondre els ous. A més, és una espècie que s'expandeix molt més ràpid. Precisament, el Servei de Control de Mosquits també ha advertit de l'expansió del mosquit tigre pel mateix motiu que ho han fet les altres dues espècies.

Marquès remarca que la població de mosquit tigre és actualment lleugerament més alta que fa uns anys i s'està expandint a zones que encara no havien colonitzat. "Ara per ara el mosquit tigre està en fase d'expansió. A més, té molta facilitat per aconseguir pondre els ous, per tant pot ocasionar problemes. Ara bé, li estem posant les coses difícils, i la seva expansió no suposa de moment un perill generalitzat" assegura Marquès. On més problemes està causant actualment el mosquit tigre és a les poblacions de l'interior del Gironès i la Selva i sobretot a la gent gran. De moment, des del Servei de Control de Mosquits es demana que s'extremin les mesures de precució per frenar l'avenç d'aquestes espècies, com no deixar llaunes ni gots (un simple got de festa major ja pot esdevenir un niu de mosquits) al bosc, mantenir els horts urbans tan nets com sigui possible, evitar deixar bassals d'aigua i fer ús de les teles mosquiteres.