Vuit anys, un mes i dinou dies ha durat el polèmic fanal al mig de la plaça del Vi de Girona. Es va col·locar sense previ avís l'1 d'agost de l'any 2003 i ahir va ser desmuntat, també sense anunci d'alerta, davant la mirada de desenes de persones i multitud de comentaris a favor de la mesura. Durant la seva permanència ha generat controvèrsia i diàlegs intensos arran de la seva funcionalitat, la seva ubicació, i sobretot la seva legalitat i la seva estètica.

El fanal l'havia col·locat el govern, aleshores encara bipartit format per PSC i ICV (ERC encara estava al "congelador" i no entraria a l'equip de govern fins mesos més tard). Feia poc que l'alcaldessa, Anna Pagans, havia guanyat les seves primeres eleccions municipals com a cap de llista socialista. Ara, amb poc més de dos mesos del nou govern amb Carles Puigdemont (CiU) al capdavant, s'ha posat punt i final a l'estructura. Ha caigut un símbol.

De bon matí, les brigades municipals van començar a treballar per retirar el fanal. La intenció és ara aprofitar-lo i reubicar-lo en un altre punt de la ciutat, segons va assenyalar ahir el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas. Possiblement, acabarà instal·lat en una plaça de Taialà que s'ha de reformar, prop del Celler de Can Roca.

El regidor d'Urbanisme de Girona va exposar diferents arguments per treure el fanal de davant de l'Ajuntament. Una de les motivacions més contundents que va esgrimir per treure l'estructura és la legalitat. En aquest sentit, va recordar que el Pla Especial del Barri Vell concreta que punts de llum han d'anar adossats a les façanes i que aquest no ho estava. Per tant, al seu parer, era il·legal. Tampoc es respectaven els materials marcats en la normativa del Pla Especial. "Hem de donar exemple als veïns. Si els fem complir les normes, nosaltres també ho hem de fer", va afirmar.

Ribas també va indicar que l'estètica de l'estructura "no lligava" amb la façana de l'edifici consistorial i va recordar que retirar el fanal era un compromís de la federació nacionalista. El representant municipal també va intentar desmuntar els arguments de l'antic govern que en el passat havia assenyalat que el fanal a banda d'il·luminar, servia com a regulador del trànsit per impedir que els vehicles passessin per la porta de l'Ajuntament, va apuntar que els conductors civilitzats ja no hi passarien. Carles Ribas va avançar que l'equip de govern està treballant en un projecte que servirà per il·luminar la façana, que respectarà la normativa.

Widget

Diari de Girona

Esperando Contenido Widget ...