La Setmana Santa es tanca avui amb xifres esperançadores peral turisme de les comarques gironines. Les reserves fetes a última hora als hotels de la Costa Brava i de muntanya, sobretot a la Cerdanya, han permès salvar les dades d'ocupació de la demarcació de Girona en aquesta Setmana Santa. La mitjana d'ocupació a la ciutat de Girona ha arribat al 75%, una xifra que puja fins al 80% a la zona de la Costa Brava i cau al 60% a les comarques del Ripollès i de la Garrotxa, o fins al 50% a la Selva. Unes dades que contrasten amb el 90%, de mitjana d'ocupació, que han assolit els hotels a peu de pistes d'esquí.

Segons les dades aportades per la Federació d'Hostaleria de Girona, els dies de més ocupació van del dijous 5 d'abril fins avui dilluns 9 d'abril. L'ocupació, de mitjana, a la ciutat de Girona i la seva zona radial, en aquests últims quatre dies festius, ha estat del 75%. En canvi, als territoris costaners de l'Alt Empordà, la xifra baixa al 60%. La mitjana d'ocupació de la Costa Brava ha oscil·lat entre el 75% i el 80% durant aquesta Setmana Santa. Així, tot i la climatologia adversa, els hotels situats a la Costa Brava han pogut mantenir unes dades similars als anys anteriors i que han superat les previsions inicials amb les reserves d'última hora. A les zones d'interior, els hotels de la Cerdanya han tingut entre un 70% i un 75% d'ocupació.

Canvis per la meteorologia

La situació meteorològica dels últims dies festius ha provocat que certs turistes canviessin les seves destinacions i escollissin les zones de muntanya per passar-hi la Setmana Santa. La cap de premsa de la Federació d'Hostaleria de Girona, Marina Figueras, informa que la mitjana de pernoctacions durant aquests dies festius ha oscil·lat de dues a tres nits. Pel que fa al perfil de turista, la major part dels visitants de les comarques gironines han estat parelles de mitjana edat, famílies amb nens, grups d'amics i adolescents que participen en tornejos esportius. En aquest sentit, la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), destaca que la celebració del MIC, el torneig internacional de jugadors de futbol base, ha portat una "bona ocupació" als hotels ubicats prop de Platja d'Aro.

Pel que fa a l'origen dels turistes, la gran majoria són catalans, de la demarcació de Barcelona i rodalies i també de la resta de l'Estat espanyol. En segon terme, es troben els turistes francesos, seguits dels alemanys, els britànics, els belgues i els suïssos.

El gerent de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Jesús Pastor, valora "positivament" l'ocupació registrada durant aquesta Setmana Santa. Segons Pastor, les xifres obtingudes han superat "les expectatives". En concret, durant el divendres i el dissabte, les xifres d'ocupació a Girona van pujar al 85% i fins al 70% a les poblacions pròximes a la capital gironina. Però les dades van disminuir durant ahir i avui, quan es preveu que caiguin fins al 60% a Girona i al 50% en els hotels situats a les rodalies.

Pastor explica que el bon clima dels últims dies a la capital gironina i les reserves d'última hora han ajudat a millorar el nombre de visites. El gerent de l'Associació reconeix que la crisi econòmica ha fet que els ciutadans es plantegin visitar localitzacions i ciutats més properes. Jesús Pastor afegeix que "els hotels i els restauradors de Girona tenien moltes esperances dipositades en aquesta Setmana Santa". El gerent assegura que el nombre de turistes dels últims dies "és una ajuda" als hotels de Girona, que han passat una de les pitjors temporades d'hivern. Segons Pastor, l'ocupació mitjana "no ha arribat al 35% durant aquests mesos d'hivern, unes dades molt fluixes que podien fer perillar la viabilitat econòmica de molts hotels i restaurants".

Pel que fa a les estacions d'esquí, la Molina i la Masella han registrat bones xifres d'ocupació, amb uns 4.000 esquiadors cada dia de mitjana. Les últimes nevades, que han permès crear més neu, també han incentivat el nombre de visitants, segons les estacions, i els hotels a peu de pista han registrat ocupacions del 85% i el 90%.