L'Estat està obligat per llei a desfer-se de la seva participació en la matriu de Bankia, BFA, que ha estat nacionalitzada aquesta setmana, abans de tres anys, i ho farà mitjançant una subhasta competitiva, segons van indicar fonts d'Economia.

La presència del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en el capital del Banc Financer i d'Estalvi (BFA) tindrà, per tant, un caràcter temporal i haurà de desfer-se abans de tres anys, a mitjan 2015, segons estableix el Reial decret de reforma del sistema financer aprovat el febrer passat.

La primera decisió que va adoptar el nou president del grup, Jose Ignacio Goirigolzarri, després de prendre possessió en el càrrec en substitució de Rodrigo Rato, aquesta mateixa setmana, va ser sotmetre al consell d'administració la conversió en accions del préstec de 4.465 milions que va concedir el FROB el 2010.

Els detalls

Les ajudes destinades per a Bankia, uns 11.000 milions si se sumen la partida ja percebuda del Fons de Reestructuració Bancària (FROB) -4.465 milions- i els 7.000 milions addicionals que rebrà a partir d'ara, quasi tripliquen el pressupost del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per al 2012. Aquest organisme, que aglutina la major part de la despesa social, té assignada una despesa anual de 3.711 milions d'euros.

D'altra banda, la firma consultora i auditora Deloitte, que va aprovar alguns dels estats financers de Bankia de l'any 2010 per a la seva sortida a Borsa, va recomanar el debut de les accions de l'entitat en el parquet amb un valor sobrevalorat (es van estrenar a 3,75 euros per títol) malgrat admetre que el valor dels actius no es correspondria amb el mercat real.