L'entrada en vigor de la taxa turística a Catalunya ha agafat molts hotels a punt de finalitzar el seu curs turístic. És per això que alguns d'aquests han optat per descomptar l'impost als clients i assumir-lo ells mateixos, almenys fins que acabi la temporada. La decisió respon en part a la voluntat dels establiments d'evitar malentesos d'última hora amb els clients i a un excés de burocràcia en aquests primers dies d'implementació de la taxa que coincideixen amb el pont de Tots Sants.

La mesura és gairebé idèntica a l'adoptada pels hotelers després de la pujada de l'IVA del passat mes de setembre. Coincidint amb les acaballes de l'estiu, molts van carregar amb els costos per acabar la temporada igual que quan va començar i eximir nous pagaments "inesperats" als turistes que aprofitaven els últims dies de calor.

L'hotel Terraza de Roses és un dels que ha decidit assumir l'impost per pernoctacions, tal i com ja va fer amb l'IVA fa dos mesos. Fonts de l'establiment van explicar que "aquests dies hem anat informant els clients de l'entrada en vigor de la taxa, però hem decidit no cobrar-los. Al nostre hotel el client no notarà la taxa, però nosaltres evidentment sí que ho acabarem fent".

També l'hotel Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols és un dels que va assumir l'IVA, i ara es planteja fer el mateix amb la taxa turística "depenent de com reaccionin els clients aquests dies". En tots aquests casos, els establiments tanquen les portes demà i consideren que descomptar l'impost és una mesura que evita malentesos i no suposa gaires costos afegits a l'empresa.

Mesura temporal?

Tanmateix, hi ha diverses veus dins el sector que desaconsellen perllongar indefinidament aquesta pràctica de carregar amb les taxes. El gerent de l'associació Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, creu que no és una bona idea que segueixin descomptant l'impost als clients. "Els hem desaconsellat que ho facin. No té sentit seguir-ho fent perquè si després es veuen obligats a treure el descompte, el client no entendrà molt bé aquesta pujada i acabarà suposant un greuge per ell i per l'empresa", va explicar Sabrià.

Pel gerent de Costa Brava Centre, "com a solució d'última hora està bé, en aquells casos en els quals el client està molt contrariat, però com a posició gremial creiem que no l'hauríem d'assumir. Intentar substituir l'Estat és un absurd, i a la llarga la gent s'acabarà acostumant a aquest impost".

Des de dijous, els hotels que sí que estan cobrant la taxa des del primer moment s'han expressat amb opinions diverses sobre la implantació del tribut turístic. El Riu Olot, per exemple, va haver d'adaptar el seu sistema informàtic però no ha tingut cap mena de problemes aquests dies amb el cobrament de la taxa. Els responsables de l'establiment han estat informant els seus clients de l'existència de l'impost i també ho han anunciat a través de la seva pàgina web.

"Recaptadors d'impostos"

En altres hotels, com el Savoy de Lloret de Mar, la implantació de la taxa no està essent tan plàcida. El responsable de l'establiment va explicar que s'ha trobat clients que no s'esperaven el recàrrec i van manifestar les seves reticències a pagar. "Hi ha molta gent que no ho entén i es pensa que els estem cobrant de més. S'ho han trobat de sorpresa i no s'ho prenen bé", va lamentar el gerent, afegint que "de moment els estem cobrant manualment, la qual cosa també suposa un problema, ens sentim com uns recaptadors d'impostos".

El president de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, declarava dijous a l'ACN que fa dos mesos que ja informen els clients i que tots aquells que vénen amb una reserva feta estan assabentats que a partir d'avui es cobra una taxa turística per persona i nit. Per exemple, en el cas de l'hotel que ell regenta, l'hotel Peninsular de Girona, els clients majors de 17 anys hauran de pagar 50 cèntims més al dia. Segons va detallar, els més sorpresos són aquells clients que vénen sense reserva prèvia i als quals cal informar directament. De fet, els hotelers constaten que q molts turistes europeus no els estranya la taxa, ja que en els seus països fa temps que està implantada.