"Tots els salaris s'han abaixat, i la situació ens obliga a anar cap enrere; és a dir, cal acostumar-se a aixecar-se més aviat al matí i treballar més per cobrar menys". Ho va dir ahir el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Estadalé, advertint que per sortir de la crisi "cal recuperar la cultura de l'esforç".

Durant la presentació d'un informe de conjuntura i d'una enquesta de clima empresarial a 159 empresaris de la demarcació, Espadalé va assenyalar que "no s'entén, que estant les coses com estan, hi hagi gent que rebutgi feines per haver de treballar en festius o bé perquè se'ls obliga a desplaçar-se".

El president de la Cambra també va apuntar que hi ha empreses que busquen professionals, però que no troben els perfils adequats. En aquest sentit, va instar els joves a apostar per estudis tècnics i a millorar la seva formació en idiomes.

"Quan fa dos anys, la Nestlé buscava gent per la fàbrica de Dolce Gusto, va tenir dificultats per trobar tècnics electrònics i mecànics", va recordar.

A partir de les enquestes als empresaris, la Cambra ha detectat "que hi ha una manca de gent amb ganes de treballar, d'integrar-se en la cultura de l'empresa".

Respecte als salaris, va posar l'exmple del sector del transport i del recent tancament de la divisió de transport internacional de Transports Padrosa, una de les companyies més potents. "Han vingut empreses de l'Europa de l'Est que treballen amb preus rebentats i que obliguen els empresaris gironins a ajustar despeses. Si no ho fem així, els de fora ens treuen la feina".

"Els marges empresarials no permeten els salaris de fa uns anys", va comentar. Per això, el president de la Cambra de Comerç ha instat els treballadors a ser conscients de la situació, i a adonar-se que ells no són els únics que fan sacrificis. "Cal que tots ens estrenyem el cinturó", va concloure.

Un 2013 sense gaires canvis

Preguntats per la marxa del negoci el darrer any, la majoria d'empresaris gironins enquestats manifesta que l'evolució ha estat favorable (44,2%) tot i que la diferència amb els que declaren una evolució desfavorable no és gaire gran. A més, cal destacar que més del 20% afirmen que l'evolució ha estat normal.

La facturació, nombre de treballadors, inversió realitzada, nivell de preus i exportacions han baixat en la majoria de les empreses. L'única dada positiva és l'increment de les vendes a l'exterior entre aquelles que exporten.

De caras al 2013 hi ha expectatives positives de superació de les dificultats, però els que les han patit en menor mesura no pensen que la seva situació canviarà gaire respecte a aquest any. Respecte de les persones ocupades, la inversió i els preus prop del 40% afirma que s'han reduït però també al voltant de 40% declara que aquestes variables s'han mantingut. Per tant, segons l'estudi, "podria entendre's que l'evolució d'aquestes variables no ha estat tan negativa com per a la facturació".

Malgrat la tendència general, l'informe assenyala que cal destacar que al voltant d'una cinquena part dels enquestats està declarant una evolució favorable de totes les variables per les quals s'ha preguntat.

Els enquestats assenyalen també que "la debilitat de la demanda és el factor més important" que limita la marxa del seu negoci, ja que quasi un 45% li dóna la máxima importància, seguit de la desconfiança política (26,5%), dificultat de finançament i augment de la competència (18 i 17% respectivament).

Un altre dels punts que afecta els empresaris gironins és la morositat. Dos terços asseguren que tenen impagats que no confien a cobrar. El 7% de les empreses giroines triga més de 4 mesos a cobrar dels seus clients.