El que va començar amb una operació contra la trama encapçalada pel ciutadà rus Andrei Petrov està derivant, cada vegada més, cap al que es podria anomenar cas Crespo. Si el primer dia (divendres) els arrestos es van centrar en Petrov i les seves persones de confiança (pare, secretària, arquitecta), l'endemà ja es va produir una detenció més local; la del president de l'hoquei Lloret, Joan Lluís Perarnau.

El mateix dissabte al vespre i després que prestés declaració la secretària de Petrov ?-convertint-se en imputada protegida per la seva col·laboració amb la justícia- el nom de Xavier Crespo (diputat de CiU i exalcalde de Lloret) es va escampar com la pólvora. Es començaven a conèixer les primeres dades de la investigació i diversos mitjans digitals, a la nit, i pràcticament tots els diaris l'endemà al matí posaven al descobert que el cercle s'estrenyia sobre l'exalcalde.

Els detalls que ha conegut l'opinió pública són més que significatius. El diputat de CiU hauria cobrat presumptament desenes de milers d'euros procedents de la màfia russa a canvi de brindar-li un tracte privilegiat des del consistori. El diari El Periódico assegurava, citant fonts de la investigació, que la documentació confiscada en els registres practicats divendres i el testimoni de la secretària del capitost rus acrediten aquests pagaments a l'exalcalde.

Altres rotatius com El País apuntaven també a persones de l'entorn de l'exalcalde com a possibles receptors de diner provinent de la màfia russa. La Guàrdia Civil i la fiscalia anticorrupció, segons el mateix diari, intenten esclarir si Crespo era el destinatari final dels sobres en efectiu a través del club d'hoquei i en concret de Perarnau, que declararà aquesta setmana a l'Audiència Nacional a Madrid. L'exalcalde havia presidit el club abans d'entrar en política i la seva dona, Guadalupe Oliva, actualment n'és la vicepresidenta.

Xavier Crespo es va afanyar ahir a negar rotundament aquestes acusacions i a qualificar-les d'infàmia. Des de primera hora del matí se'l podia escoltar a RAC1 o a Ràdio Lloret, al migdia a TV3 i a la tarda atenia Diari de Girona (veure pàgina 3).

Possibles noves imputacions

El cas que ha sacsejat Lloret els darrers dies entrarà en una fase crucial aquesta setmana quan el jutge Eloy Velasco prengui declaració a la resta de detinguts. Està previst que avui declari Andrei Petrov, el presumpte líder de la xarxa de blanqueig. A més del capitost, al qual se li va confiscar un fusell kalaixnikov, avui compareixeran davant Velasco altres dos detinguts divendres: el pare de Petrov, Boris, i l'arquitecta Pilar Gimeno, que, encara que no està vinculada a l'Ajuntament de Lloret, en el registre practicat al consistori va ser intervinguda documentació sobre projectes seus al municipi, segons fonts de la investigació. Quedaran pendents les declaracions dels dos darrers detinguts; Joan Perarnau i el cunyat de Petrov, considerat la seva mà dreta.

Els investigadors no han descartat en cap moment noves detencions i imputacions i està per veure en quina posició queda Xavier Crespo. En cas que les sospites del jutge el portin a decidir la seva imputació, s'haurà de traslladar la petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la condició de diputat de l'exalcalde. Fonts jurídiques consultades per aquest diari apunten a la possibilitat que s'esperi a demanar la imputació una vegada s'hagi realitzat tota la instrucció del cas.

El TSJC ja va haver de decidir fa un any i mig sobre la imputació de l'exalcalde en aquest afer i en aquell moment va considerar que no hi havia prou indicis per fer-ho. També va desestimar el cas el jutjat de Blanes.

CiU confia en l'exalcalde

Mentretant, CiU ha tancat files i manté "tota la confiança" en Xavier Crespo. En una entrevista a Catalunya Informació, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va expressar el seu suport a l'exalcalde de Lloret davant les informacions que el vinculen directament amb el cobrament de desenes de milers d'euros de la màfia russa.

Segons Turull, que va parlar dissabte amb Crespo, algú, "de manera malaltissa", vol desprestigiar el diputat convergent, que ja va ser relacionat amb les presumptes irregularitats en la gestió dels hospitals de Blanes i Calella i amb tèrbols negocis a centres assistencials, dels quals va ser eximit pel TSJC.

Segons el parer de Turull, "la justícia a Catalunya ja s'ha posicionat" en relació amb aquestes suposades irregularitats i ara l'Audiència Nacional ha obert un altre cas sobre una trama de blanqueig de diner procedent de la màfia russa.

Qui també va haver de parlar ahir d'aquest cas va ser el president de Convergència a les comarques de Girona, Pere Vila. El dirigent convergent es va limitar a dir: "Tot el que sé ha estat el que he llegit a la premsa. Per les notícies dels diaris. Personalment no he pogut parlar amb ningú del partit, i tampoc amb Xavier Crespo"

Vila va assegurar que "quan vaig saber que hi havia cotxes de la policia davant l'ajuntament, vaig trucar a l'alcalde, que em va confirmar que s'estaven demanant documents" i va afegir que "suposo que demà es tractarà en la ?reu?nió de partit, però no ho puc confirmar, perquè realment no ho sé. De moment, a nivell de partit no se n'ha parlat".

Codina posa les mans al foc

Finalment, l'actual alcalde de Lloret, Romà Codina, no va dubtar ni un moment a assegurar que confia plenament en la gestió que va realitzar Xavier Crespo. Segons Codina, les últimes notícies que relacionen Crespo amb la màfia russa són informacions "molt dures i fortes" que estan fent "mal" al diputat, la seva família i, directament, al nom de Lloret de Mar. "No crec que sigui cert i espero que s'aclareixi el més aviat millor. Posaria la mà al foc per Xavier Crespo", va afegir el batlle selvatà.