Els grups parlamentaris de Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) van evitar pronunciar-se ahir sobre la imputació i el futur polític del diputat i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo (CiU) pels presumptes delictes de suborn i prevaricació que es deriven de l'operació Clotilde contra la màfia russa a Lloret.

Ambdues formacions van defugir que cap dels seus membres fessin declaracions sobre la imputació del Tribunal Superior de Justícia (TJSC) del diputat per la seva suposada vinculació amb el cas de blanqueig de diners de la màfia russa. Un silenci que es produïa el mateix dia que els dos partits van decidir vetar la compareixença en el Parlament del president de la Generalitat, Artur Mas, per donar explicacions del cas Palau, un cas que afecta el seu partit de forma directa i que, fins i tot, ha comportat l'embargament de la seva seu.

Des d'ERC van indicar que eviten fer personalismes en temes de presumpta corrupció i que és per això cap dels seus membres faria declaracions. Aquest és el criteri que aplica i recomana el grup en cas d'imputació d'un polític, i és el que va manifestar el president del partit, Oriol Junqueras, fa uns dies quan va indicar que l'imputat s'aparti del càrrec.

Des del PSC en canvi, el seu portaveu, Jaume Collboni, va criticar que el president de la Generalitat, Artur Mas, "pontifiqui" la regeneració democràtica en voler liderar la lluita contra la corrupció, mentre "titubeja" quan es refereix al seu partit -en clara referència al Cas Crespo- i va exigir un "mínim de coherència". Pel que fa a si el diputat hauria de plegar del Parlament va recordar, en declaracions a Efe, que la pràctica del seu partit és que quan una persona és imputada se l'aparta dels seus càrrecs orgànics al partit i dels institucionals "rellevants". I preguntat sobre si Crespo hauria de deixar l'acta, va respondre que "no necessàriament, però sí són necessàries unes respostes clares i contundents".

Contundència

El PP, ICV i C's es van mostrar molt més contundents a lhora de reclamar la dimissió de Crespo sense embuts. Bona part de l'argumentari de les formacions va coincidir en dos aspectes rellavants: es tracta d'un cas de corrupció i l'alarma social exigeix de mesures exemplars per evitar que s'incrementi la desafecció ciutadana vers la política en general i els polítics en particular.

En una roda de premsa posterior al bloqueig de CiU i ERC a la compareixença de Mas pel cas Palau, laportaveu d'ICV, Dolors Camats, va recriminar que Mas no prengués una decisió sobre el seu partit. "Tenim diputats imputats en aquest parlament, que són de CiU, i el president no va ser capaç d'abordar aquesta qüestió més enllà d'emplaçar-nos a un acord sobre imputats", va exposar.

El portaveu adjunt del PP, Santiago Rodríguez, va apel·lar al malestar de la ciutadania vers la política per indicar que la situació actual reclama mesures contundents i, en conseqüència, la dimissió de Crespo és obligada.

"Crec que les circumstàncies actuals són d'excepcionalitat, de gran preocupació per la ciutadania per allò que està passant amb la classe política i creiem que les forces polítiques hem de predicar amb l'exemple", va precisar.

En el fons, reconeix que es tracta d'una qüestió d'estètica ja que "en condicions normals podríem debatre sobre que un imputat pogués plegar o no de les seves responsabilitats en funció del tipus d'imputació i les seves responsabilitats" però la situació és "excepcional".

La posició més inflexible la va mostrar el secretari general de C's, Matías Alonso, en referir la necessitat que tots els imputats per corrupció dimiteixin, a pesar que després puguin resultar absolts. Al respecte, ja va apuntar que existeix la possibilitat de restituir els càrrecs del polític en qüestió.

Ciutadans té clar que "és hora de fer net" i per això també proposa crear "un catàleg" que segueixin tots els partits per tenir "una idea clara de com actuar" en aquestes situacions.