Sergi Bonet ha superat el primer examen com a rector de la UdG. El seu informe de gestió va rebre ahir l'aval de més de la meitat dels 124 assistents al claustre. En concret, 77 vots a favor, 22 en contra i 25 en blanc.

Bonet va centrar part del discurs a parlar de números. Sobretot de la situació que afecta el Parc Científic i Tecnològic. El rector va dir que aquest 2015 confia lligar la solució al deute de 41 MEUR que arrossega el complex. El rector va vole rdeixar clar que el problema de base no ha estat mai "una mala gestió".

Bonet també va dir que el pressupost de la UdG per a l'any vinent, que pujarà a 88 MEUR, es vol aprovar al gener i que no s'acomiadarà ningú encara que s'entri "en números vermells".

El rector no va retre comptes en solitari davant el claustre. Es va envoltar dels membres del seu equip de govern, a qui va donar veu perquè anessin explicant què s'ha fet en cadascuna de les àrees que gestionen.

L'informe de gestió de 2014 de Sergi Bonet, que el rector va corelacionar amb el seu programa de govern, es va estructurar en sis eixos: la projecció de la universitat, la política docent, la política científica i de professorat, el govern i la gestió, la política de campus i infraestructures, i el Parc Científic i Tecnològic.

Pel que fa al Parc Científic, el rector va avançar que té "un compte d'explotació sanejat" i que tancarà l'any amb beneficis. Allò que ha abocat el complex a declarar-se insolvent són els crèdits que va demanar la Fundació del Parc (sobretot, a l'Estat) per poder aixecar-ne els edificis.

El rector va demanar que no es confongui la UdG, que està al corrent de pagament, amb la Fundació del Parc (integrada per la Diputació, Ajuntament, FOEG, Cambra de Comerç, entre altres), que és la que té el deute, tot i que la gestió sigui equilibrada i no es generi dèficit.

Segons el rector, actualment s'està negociant amb el Govern espanyol per veure com es pot pagar el deute, i que confia que la solució arribi aquest mateix 2015.

"Gairebé posaria la mà al foc que trobarem la manera de poder retornar el deute; això no voldrà dir que el liquidem, però sí que sabrem com fer-ho", va remarcar. Tot i no voler anar gaire més enllà, Bonet va avançar que s'està intentant la condonació dels interessos del deute.

Sense acomiadaments

En referència al pressupost de la UdG, Bonet va explicar que la intenció era aprovar-lo aquest novembre, però que el retard amb els pressupostos de la Generalitat -encara no saben quina assignació tindran- ho ha fet retardar.

Es preveu que els números de la UdG per al 2015 siguin de 88 MEUR, una xifra similar a la del pressupost d'aquest any.

Bonet també va dir que, abans de tirar-lo endavant, caldrà negociar amb la Generalitat perquè el capítol de personal supera el topall establert per llei, i ara mateix hi ha la possibilitat que la Generalitat anul·li o elevi aquest llistó.

El rector de la UdG ja va deixar clar, però, que això no passa perquè s'hagin contractat més treballadors, sinó perquè s'han inclòs en aquest capítol places (com ara de recerca o d'obra i servei) que abans es posaven en d'altres.

Ara bé, el rector també va dir que en cap cas la negociació es traduirà en acomiadaments. "Penso portar a aprovació un pressupost que entri en dèficit o números vermells, però que en cap cas suposi fer fora ningú", va dir.

La presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre, va informar, per la seva part, de les accions més destacades dels dos últims anys.