Equsos, fundada l'any 2007, és una fundació gironina que protegeix els cavalls víctimes d'abandonaments i crueltats. Al refugi d'Equsos s'hi recuperen equins que arriben amb greus tares físiques i psicològiques. Si volen avergonyir-se de ser humans, visitin www.equsos.es.tl.

I jo que pensava que només s'abandonaven els gossos...

Molta gent s'ho pensa, perquè en general es desconeix la quantitat de cavalls que hi ha. Jo diria que quasi n'hi tants com gossos, el que passa és que lògicament a la ciutat no es veuen. I n'hi ha mots de maltractats i abandonats.

Per quina raó? Es tracta d'un animal més car que un gos...

Hi ha diversos motius. Hi ha cavalls als quals els centres hípics fan treballar moltíssim -vuit i deu hores seguides- per motiu de lucre i quan l'animal ja no serveix perquè no pot més, se'n desfan. O altres que són adquirits per particulars que quan veuen que mantenir-lo costa molts diners també el deixen.

No ho entenc. Com se'n desfan?

Doncs poden deixar-lo lliure en un bosc o lligar-lo a una estaca i deixar-lo morir de gana.

Uf, que bèstia. No em digui això.

Li asseguro que no és un cas estrany, d'aquests n'hem vist uns quants. El propietari pensa: "Pel que em costa, millor que es mori de gana".

També maltractaments físics?

Hem tingut animals amb ferides als ulls, amb cops de pal al cap, a alguns els han tallat els unglots... En fi, autèntiques bestieses.

Tenen sentiments els cavalls?

I tant. És un animal fidel com pot ser-ho un gos. Aquí hem tingut cavalls als quals no s'hi podia acostar ningú, tenien terror als humans. Amb el temps, donant-los afecte, hem aconseguit que tornin a ser sociables.

Això que fan és molt maco, però deu costar diners. D'on surten?

Avui per avui, de la nostra butxaca i d'alguns col·laboradors. Cada cavall requereix entre 200 i 300 euros mensuals. Hem arribat a pagar diners per cavalls que el propietari havia venut a l'escorxador, recomprant-los.

Calcula quan porten invertit?

(Riu) Invertit res, perquè invertir implica recuperar els diners. Gastats, portem uns 40.000 euros. I tot i això, les instal·lacions se'ns han quedat petites; estem assabentats d'una vintena de cavalls que hauríem de retirar i no els podem acceptar, perquè amb nosaltres estan en llibertat i saturaríem l'actual espai. Com a màxim en podem tenir vuit.

Qui col·labora amb Equsos?

Un particular ens va fer una donació de 2.000 euros. Això és un cas excepcional, però tot ens val. Per exemple, el Forn Sant Daniel ens dóna cada setmana 4 o 5 saques de pa sec. Un altre ens porta fruita... El que trobem més a faltar és suport veterinari, no diré gratuït, però almenys a bon preu.

I les administracions?

De moment no hem aconseguit res. Amb la Generalitat el problema és adaptar-se a un dels seus programes. La Diputació no ens ha contestat. I de l'Ajuntament de Castelló...al contrari, més que ajuda ens dóna problemes.