La Fundació Mona, dedicada al rescat i rehabilitació de ximpanzés, ofereix aquest estiu visites guiades al centre d'acollida que té a Riudellots de la Selva. Actualment habiten en aquestes instal·lacions dotze ximpanzés i tres macacos.

Per què preocupar-se pels primats si hi ha humans que viuen tan malament?

Perquè sóc veterinària, i per formació em dedico als animals. Hi ha molta gent que procura per les persones, però cadascú aplica la seva formació.

Doncs per què preocupar-se pels primats i no pels altres animals?

A mi em preocupen totes les espècies. M'he orientat cap als primats perquè casualment vaig entrar en contacte amb els responsables de Mona.

Vestir un ximpanzé de Superman és maltractar-lo?

Sí. Disfressar-lo no li fa cap mal, però per fer-ho s'ha hagut de separar de la mare -probablement matant-la- i criar-lo aïllat. I els primats són animals socials com nosaltres, per tant necessiten la família per desenvolupar-se.

Són molt bèsties, els humans.

El que més em va impactar és un ximpanzé que va arribar amb cremades de cigarreta al cos. També un que el disfressaven i li posaven sabates, que va quedar amb els peus deformats.

Tenen utilitat els zoològics?

El zoològic tal com el coneixem avui ha de desaparèixer. De la seva funció de donar a conèixer els animals, avui en dia se'n pot dubtar. El seu futur ha de ser recuperar animals per després deixar-los en llibertat.

Tenen ànima els primats?

Són exactament com nosaltres, amb els mateixos sentiments vitals. Aleshores crec que sí, que tenen ànima.

Han de tenir per tant els mateixos drets que les persones?

Això és un altre tema. Tots els animals han de tenir drets, però, què vol dir com les persones?

No em refereixo pas al dret al vot, per exemple.

He, he. Crec que voler atorgar als grans simis els mateixos drets que als humans és una bestiesa. Seria suficient obligar a respectar els animals.

El desaparegut Pi i Sabater deia que un dia la humanitat seria jutjada per haver tancat els primats.

Sí, ho equiparava amb el que pensem actualment de l'esclavitud dels negres. Jo ho comparteixo. Els humans som com un virus que va arrasant tot el planeta.

Després d'observar els primats, pensa que els humans tenim el monopoli de la cultura?

És evident que ho compartim amb els primats. Transmeten coneixements de generació en generació, i això és cultura. S'ensenyen a construir eines, s'ajuden de forma altruïsta, etc.

O sigui que els humans no som el centre de la creació, com es deia.

En tot cas som el final de l'evolució... I de moment, és clar.

Deia Nietzche que els primats són massa bons perquè l'home pugui descendir d'ells...

El primats també poden ser agresius, a vegades s'ajunten uns quants per matar-ne un altre. Però realment els humans poden ser molt més animals que els primats.