o deixa de ser una onomàstica de mal gust perquè cal no oblidar que avui es commemora la matança dels nadons per ordre del rei Herodes. Tot i així, el seu costumari la situa plenament en la tradició de festes hivernals de caire carnavalesc. Avui és el dia de les llufes i de les falses notícies. I és que els mitjans de comunicació posen a prova la seva creativitat en una mena de competició per veure qui la diu més grossa i més creïble, encara que, en un moment on sovint la realitat supera amb escreix la ficció, es fa difícil detectar l'engany.

Avui és lícit fer tota mena de bretolades i bromes més o menys pesades. Les innocentades esdevenen el pretext per fer una malifeta a persones del nostre entorn, sobretot, a aquelles que sabem més crèdules. De vegades, les bromes es passen de la ratlla i es converteixen en humiliacions. Són com els gags que veiem als vídeos que veiem en aquella sèrie britànica, Just for Laughs, on veritablement es riuen d'una víctima propiciatòria que és seleccionada pel seu tarannà dòcil, afable, o d'aspecte bonifaci. He de dir que hisolen haver més dones que homes, segurament per l'empatia detonant de l'esperit d'ajut inconscient que es desplega en situacions imprevistes, més pròpia de les dones com ho corrobora la ciència empírica.

Com també està demostrat que ens complau veure la desgràcia de l'aliè i, si més no, que l'altre faci el passarell. Per això, és probable que avui, en aquests programes d'innocentades que proliferen a les graelles de programació televisiva, tinguem l'opció de riure'ns d'algun personatge popular que, tant de bo, fos d'aquells que ens fa una mica de ràbia. Jo ja en tinc alguns de pensats però són tants que no sabria qui posar en primer lloc. I vosaltres?