Georgina Duran ha publicat Un hort a casa (Combel), un conte on el protagonista explica als petits com fer un hort a casa. Duran, a més, imparteix tallers explicant-ho. Va ser a Llançà fa poc i aviat serà a Platja d'Aro.

Quantes mares se li han queixat per com ha deixat el nen el pis?

Encara cap, però el substrat va per tot arreu. Per aquest projecte s'ha d'estar molt conscienciat, ja que quan els nens remenen és quan realment aprenen i quan remenen embruten. Substrat i aigua és una gran combinació.

L'han volgut portar mai a l'hort?

He, he, molts cops però ara només en visito un.

Els nens d'avui són ignorants respecte a l'origen dels aliments?

Coneixen la teoria però es perden molts detalls. Plantar una hortalissa a casa no es només comprovar que surt de terra, s'ha de viure el reg, la maduració, resoldre els entrebancs, els insectes, recollir el fruit... Té molta feina però dóna molts fruits, físics i de concepte.

I els adults?

M'ha sorprès que molts pares tampoc en tenen coneixements i fan moltes preguntes als tallers. Tenir un hort descobrirà coses a petits i grans. Abans era comú que l'avi tingués un tros de terra i que els néts hi anessin a trastejar el cap de setmana, però cada cop n'hi ha menys.

Què sorprèn més els nens?

Veure un primer brot d'enciam i el seu creixement. Els enciams no venen tallats ni envasats al buit, i encara que molts ho sàpiguen, veure que creix com qualsevol altra planta els deixa perplexos.

Si les conreen ells és més fàcil que després mengin verdures, que és el gran drama dels pares?

En algun cas és possible, però l'objectiu de tenir un hort al pis es educatiu, el gust ja és un altra tema. També hi ha casos que els nens el fan tan seu que els fa pena menjar-se'l (riu).

De nit he observat que els homes tornen a preferir ser caçadors que recol·lectors.

No han estat caçadors sempre? No tinc el plaer de coneixe'n cap de recol·lector. També és cert que les recol·lectes es fan de dia, potser caçar pugui encaixar més amb la nit.

Amb el preu de l'habitatge, allò tan català de la casa i l'hortet l'hem de canviar per l'hortet al pis?

Encara que tinguem poc espai, tenir hort sempre és gratificant i ens aporta coneixements i un fruit a taula. En un balcó, una terrassa o un test el fruit és el fruit, mil cops més bo, perquè l'hem fer créixer nosaltres.

Conrear les pròpies verdures i hortalisses és un remei per a la crisi?

Seria fantàstic oi? La capacitat d'un hort urbà és molt diversa però es difícil deixar de fer la compra setmanal. Tenir 3 enciams per setmana, alls i remolatxa a l'hivern, i tomàquets, pebrots i albergínies a l'estiu encara que siguin dos de cada, es tot un èxit.

El proper pas és una granja a casa i ja serem autosuficients?

Tenir animals a casa es complicat però si que hauríem de procurar que els petits sàpiguen com es cuida un ou o com s'alimenta un porquet. La teoria està molt bé però la pràctica mostra coses que no explica cap text.