A principis del passat any avançàvem la tendència que començava a intuir-se al mercat dels auriculars: sense fils i extremadament petits. El llançament dels AirPods d´Apple el desembre de 2016 va provocar tot un terratrèmol en el sector, mostrant -i demostrant- que la més avançada tecnologia no està renyida amb el disseny i la miniaturització.

Al llarg dels últims mesos hem provat més d´una dotzena d´auriculars sense fils Bluetooth de petita grandària, denominats «de botó». El primer que cal tenir clar és que no són barats. I el segon és que val la pena -i molt- invertir en ells si uses auriculars diàriament. Encara que no en tots els casos. I un detall molt important: tots són, a més, mans lliures.

De la dotzena llarga de dispositius que han passat per les nostres mans -i oïdes- en els últims mesos n´hem seleccionat quatre per ser els que millor defineixen el que haurien de ser uns auriculars sense fils de tipus botó. Els AirPods d´Apple són ara mateix el màxim exponent tecnològic dins del sector. En tan sol quatre grams, Apple ha aconseguit ficar dos micròfons amb reducció del soroll de fons -beamforming-, dos sensors òptics que detecten quan te´ls has tret per pausar la música automàticament, un acceleròmetre amb detecció de moviment i un altre amb detecció de veu. Tot això fa que l´experiència d´ús amb un iPhone, iPad o qualsevol dispositiu de la companyia sigui realment única.

Per a mostra, un botó: l´emparellament es fa mitjançant el núvol, per la qual cosa una vegada realitzat amb un dispositiu i un compte personal d´Apple, es pot connectar de forma automàtica a qualsevol altre sense necessitat de crear un nou emparellament. Però no tot és ideal al món de les pomes: la qualitat de so és, de llarg, molt millorable.

Samsung va llançar el 2016 els seus primers IconX. Malgrat que aquell primer model tenia algunes fallades, en la nova versió de 2018 aquests han estat totalment corregits. El seu principal avantatge és que tenen 3,4 Gb d´emmagatzematge intern, la qual cosa permet portar la música en els mateixos auriculars, augmentant així la durada de les bateries. Si s´utilitzen com a auriculars a l´ús, connectats al telèfon, l´autonomia és de 5 hores. Si els usem de forma independent, escoltant la música directament des dels mateixos auriculars, aquesta autonomia augmenta fins a les 7 hores. La qualitat de so és molt bona, i estan molt enfocats cap a l´esport: són resistents a la suor, esquitxades i pols. En aquest cas els penalitza l´excés de controls tàctils i el seu elevat preu.

Els 1000X de Sony són amb diferència els que ofereixen la millor qualitat de so que hem trobat en aquest tipus d´auriculars. A més, són els únics amb un sistema de reducció de soroll actiu, la qual cosa ens aïlla per complet del so ambient, una cosa molt d´agrair en entorns molt sorollosos.

I fins i tot això han fet bé els nois de Sony: si es desitja, es pot activar la manera de «So Ambient», que filtra les veus, per la qual cosa escoltarem si algú ens parla. La seva pròpia app de gestió dels auriculars permet equalitzacions personalitzades, potenciant encara més el seu punt fort: la qualitat de so. Però fallen en una cosa important: la pobra autonomia de la funda de càrrega.

Finalment, els Duet de Trust mereixen estar en aquesta selecció per mèrits propis, ja que ofereixen una relació qualitat/preu excel·lent. Malgrat no ser un producte prèmium com els anteriors, el seu funcionament, versatilitat i qualitat de so són bastant bons. Però sobretot són perfectes per entrar al món dels auriculars sense cables de tipus botó, ja que la inversió que es fa és menor.

Allò d´«amb la música a una altra part» és ara «amb la música a tot arreu».