Des del 15 d´octubre i fins al 30 de novembre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha tornat a posar en marxa la campanya: «Fas 6 anys». Aquesta té dos objectius fonamentals: estimular la lectura entre els més petits i incentivar-ne la presència a les llibreries.

Si els vostres fills, aquest 2018, han fet o faran 6 anys, rebran a casa un cupó bescanviable per un llibre d´un import no superior als 13 €. Gairebé 80.000 nens, de tot el territori català, tindran l´oportunitat de portar el seu cupó a qualsevol de les 298 llibreries del país. La iniciativa ha estat força ben acollida per un sector que, malgrat tot, posa en dubte que sigui aquesta franja d´edat -6 anys, els primers lectors- la que requereixi més incentivació. Sigui com sigui, als llibreters, les editorials i els prescriptors, en general, se´ns presenta l´oportunitat de difondre i fomentar títols que no poden faltar a les vostres prestatgeries. Des d´aquí us en proposem un parell.

El primer, Contes fil per randa -novetat editorial de Blackie Books que fidelitza, cada dia més, el seu segell de marca-, és un recull de contes d´animals, plens d´humor i d´imaginació, que el mític escriptor anglès Rudyard Kipling (1865 - 1936) va escriure a la seva filla Josephine, just abans de morir. Però és també un llibre de coneixements, curiositats del món animal rimades i narrades de forma planera, per arribar com més lluny millor. Per què la balena no s´empassa les persones? Per què la pell del rinoceront és així com és? I el camell? Per què la té, aquesta gepa? Les il·lustracions venen de la mà de Marta Altés, una habitual de l´editorial. Vibrants, coloristes, plenes del joc, la llum, i la vitalitat que singularitzen la il·lustradora catalana. Contes per abans d´anar a dormir, contes per explicar fil per randa. Tot un clàssic de la literatura infantil que arriba a casa nostra -més de cent anys després de la seva primera publicació-, traduït, de manera brillant, per Miquel Desclot.

El segon és una petita joia de la il·lustració. Roberto Innocenti, autor i il·lustrador d´origen italià, signa aquest àlbum conjuntament amb Amy Novesky. El meu vaixell és una mescla entre un llibre de coneixements -amb una minuciosa recerca sobre el món de la navegació-, i una ficció extraordinària. Explica la història d´un experimentat capità i la Clementine, el seu vaixell frigorífic, que, després de cinquanta anys navegant arreu del món, descansa al fons del mar. El text és senzill però impactant, sensible, madur i reflexiu, s´ajuda de salts temporals i no evita enfrontar-se als moments més complexos de la història, a la inevitabilitat de la pèrdua. El millor és que en fa sempre molt partícip el lector, l´interpel·la sense adoctrinar-lo. A això també hi ajuda el detall i el realisme de les imatges, seqüenciades en forma de vinyeta, jugant amb els angles i les panoràmiques, la llum, el color, i la precisió en els punts de vista. Tot plegat construeix una proposta artística i narrativa de gran bellesa, absolutament captivadora, ideal per a petits i grans.

El nas d'en Cyrano

«N´hi ha que, de cul, en tenen un bon tros, d´altres que tenen la panxa com un bot, en Cyrano era el nas, el que tenia gros. Què dic, un nas gros: tenia un nas desmesurat! Inflat! Allargassat!». Adaptació divertidíssima, per als més petits, del clàssic d´Edmond Rostand, Cyrano de Bergerac. Novetat de Símbol Editors, és un àlbum il·lustrat que gaudeix d´un gust estètic innegable. Sobri i fascinant a la vegada, esdevindrà una lectura en veu alta sorprenent. Feu-nos cas, llegiu-lo a més d´una veu, no us en penedireu!

La deessa sense cara

Quarta, i molt esperada, entrega d´Els diaris de la Cirera. Premi al millor còmic infantil d´Angulema -el més prestigiós a escala europea en l´àmbit de la novel·la gràfica. La Cirera, la carismàtica protagonista d´aquesta sèrie de còmics, vol ser escriptora i viure tantes aventures com li sigui possible. Un exemple de protagonista empoderada, valenta, creativa, intel·ligent... molt necessària. Una història trepidant, amb unes il·lustracions precioses. Tot un fenomen entre els amants del còmic i la literatura infantil i juvenil més actual.