Sóc petiteta / Charlie y Ratón / Cinc minuts més

Autores: Qin Leng / Laurel Snyder/ Marta Altés · Il·lustradora: Qin Leng / Emily Hughes/ Marta Altés · Ed. Tramuntana / Impedimenta/ Blackie Books · 48 pàgines · a partir de 5 anys · 2018 · català / 44 pàgines · a partir de 5 anys · 2019 · castellà / 32 pàgines · a partir de 4 anys · 2019 · català - castellà

No només de novetats viu el lector. De fet, des d'aquest espai, mirem de fomentar títols que malgrat fer temps que són al mercat poden arribar a passar-nos desapercebuts. Avui, però, ens trobem amb tres àlbums il·lustrats, tres novetats editorials que ens obliguen a compartir-les, pel que tenen d'especials.

Què necessita un llibre infantil -un àlbum il·lustrat, en aquest cas-, per no quedar invisibilitzat pel torrent de publicacions mensuals? No hi ha una fórmula exacta, tant de bo hi fos, però ens atrevim a assenyalar el que tenen en comú tots aquells que ens agraden. Llibres que diuen molt, parlant poc. Senzillament complexos, lluminosos. Històries i il·lustracions que ens emocionen, que ens entretenen sense artificis, que ens parlen, en aquest cas, de germans sapastres, nenes petitetes, i pares enfeinats.

Comencem.

Sóc petiteta és un àlbum escrit i il·lustrat per Qin Leng -autora d'El refugi-, amb traducció de Maria Teresa Rivas, editat per Tramuntana Editorial. Una joia de la il·lustració infantil que no us ha de passar desapercebuda.

L'Ariadna és menuda i té ganes de créixer per veure el món com ho fan els adults. A casa, pel carrer i a l'escola, tothom és més gran que ella! Tot i que potser, pensant-ho bé, hi ha certs avantatges en ser tan menuda...

Una història senzilla, dolça, molt neta, que positivitza les dificultats, els resta importància i a la vegada ens recorda als adults, honesta i subtilment, que ser «petitet» no sempre és fàcil.

El millor, però, són les il·lustracions -que recorden l'estil de Sempé. Aquarel·la, tons suaus, gens estridents, i tinta, molt fina, enriqueixen l'àlbum i el fan, de totes totes, inoblidable.

La segona recomanació és una de les darreres publicacions de l'editorial Impedimenta, que malgrat que ens agradaria que ampliés la seva proposta d'àlbums infantils en català, sempre acaba mereixent, per la qualitat de les seves edicions, unes línies en aquest espai. Charlie y Ratón és un àlbum de Laurel Snyder i Emily Hughues, autora d'El petit jardiner o Salvatge -un dels títols dels quals us parlàvem en el darrer article.

Irreverents, tendres, simpàtics, una mica sapastres però, sobretot, molt divertits. Laurel Snyder ens presenta, en un sol llibre, quatre històries breus de dos germans inseparables que ens recorden, amb molt d'humor, com n'és d'important alimentar la imaginació dels més petits, deixar-los l'espai per desenvolupar, amb llibertat, la creativitat, el talent, i la constància que cal per assolir qualsevol objectiu proposat.

Heu parlat mai amb els bonys que apareixen al llit? Com muntaríeu una festa improvisada? Heu intentat vendre pedres als vostres veïns? I què preneu, abans d'anar a dormir? Un got de llet? Galetes o... Un plàtan? Llegiu, llegiu, i divertiu-vos amb aquest parell, i un bon grapat d'aventures.

El darrer, però no menys important: Cinc minuts més. El nou títol de Marta Altés amb l'editorial Blackie Books -segell Blackie Little- i, probablement, el més bonic fins ara.

Hi ha conceptes que resulten incomprensibles per a un nen. El temps, o la seva absència, n'és un. Per a ells és francament complicat entendre que hi ha res més enllà del gaudi, i per a nosaltres, per als adults -amb mil coses funcionant a la vegada, amb les presses perseguint-nos-, es fa difícil posar pausa i parlar en present. Tant de bo recuperar el temps per jugar, divertir-nos, compartir... oi? Cinc minuts més ens parla justament d'això, d'un pare atrafegat, cansat, angoixat, i uns fills que s'ho miren, tot dient...

«El temps, quina cosa més curiosa. El pare sempre en parla. Però crec que jo sé més coses del temps que ell...».

Marta Altés, una de les il·lustradores més internacionals del nostre país, torna a fer el que millor sap fer; explicar grans històries -emocionants, compromeses, reals-, des d'una senzillesa colorista i vital, que sempre ens deixa amb ganes de més. Apunteu!

Mandela i el General

Autor: John Carlin · il·lustrador: Oriol Malet · Editorial: Comanegra · 120 pàgines · a partir de 14 anys · 2019 · català

Mandela i el General reviu un moment crucial de la història del segle XX. Comença quan Nelson Mandela és alliberat, després de 27 anys d'empresonament, i ningú es podia imaginar el que passaria. Només un home podia impedir que una guerra acabés trencant un país esquerdat des de feia massa temps. En aquest llibre, signat per John Carlin i Oriol Malet, es parla de com el somni democràtic d'un poble va estar a punt d'ofegar-se en sang, per sempre.

El pirata valent

Autor: Ricardo Alcántara · il·lustrador: Gusti · Editorial: Kalandraka · 40 pàgines · a partir de 6 anys · 2017 · català

Què pot passar quan un pirata ferotge puja al pal major del seu bergantí, i en plena aventura, la mare el crida per berenar? En la imaginació infantil, qualsevol objecte esdevé motiu de joc. El pirata valent, de Ricardo Alcántara i Gusti, ha fet 30 anys i segueix estimulant la fantasia per mitjà de versos divertidíssims i peripècies trepidants. Solcant el mar, abordant vaixells mercants, i buscant tresors impossibles, sense posar un peu fora de casa. De lectura obligada.