El Consell Comarcal de l'Alt Emporda té previst executar l'obra per connectar set poblacions (Cistella, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Borrassà, Ordis, Lladó i Cistella) al pantà de Boadella a través del servei de l'empresa ?d'aigües de Figueres, Fisersa. S'ha fet un primer tràmit per demanar una subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua. La memòria valorada estima que costarà al voltant d'un milió d'euros.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, ha explicat que «ens trobem unes zones amb altes concentracions de nitrats, com Borrassà, i és un problema que a la llarga s'ha de solucionar». Altres com Lladó han tingut molts episodis de sequera.

Els tècnics de l'ACA i del Consell han valorat que les poblacions que encara no tenen una problema per alta concentració de nitrats la poden tenir més endavant perquè «en anar traient aigua, com que es dissoldrà amb menys quantitat, sempre hi haurà concentracions superiors a les permeses» i, per tant, diu Roquer, «fer captacions noves no és cap solució». Per això la millora alternativa que es planteja és la connexió a una xarxa lliure de nitrats com la de Boadella que prové de l'acumulació d'aigua de pluja.

El president del Consell ha informat que es va decidir tirar endavant el projecte en conèixer que s'obria la convocatòria d'una subvenció de l'ACA per als municipis que tenen problemes de salubritat d'aigua o que només tenen un sistema d'alimentació. Al ple celebrat aquesta setmana al Cosnell es va aprovar el model de conveni de col·laboració amb els ajuntaments per a la sol.licitud de la subvenció i execució de les obres de la portada d'aigua en alta.

Els tècnics han elaborat una memòria valorada per construir a la construcció de la canonada en alta fins a l'entrada de cada poble. Si se'ls concedeix la subvenció elaboraran el projecte per tirar-la endavant. El Consell intentarà obtenir altres ajudes econòmiques.

Roquer ha explicat que han escollit aquestes poblacions perquè «tenen aquestes problemes i perquè vénen bé en la línia de pas, ens va bé arribar fins a Navata i a partir d'aquí hi ha bifurcacions cap als altres pobles.

Millores a altres xarxes

Des de l'administració comarcal tenen una xarxa d'aigua que fa arribar el servei a la zona de Ventalló i Viladamat i una des de Peralada (on hi ha un pou) fins a Garriguella, Espolla, Capmany o la Jonquera. S'han anat fent millores i ampliacions com Rabós i Vilamaniscle, dos pobles que des de fa a anys patien episodis de sequera que els obligaven a fer arribar-la en cubes. Roquer remarca que per al Consell és molt important ajudar als municipis en serveis bàsics com aquest.

Les noves connexions proposades seran amb l'aigua de l'embassament. Ferran Roquer ha avançat que la idea «és anar eixamplant per tal d'arribar al nivell màxim de pobles». El pantà diuen que encara pot servir per alimentar, per a l'ús de boca, moltes més poblacions.