16 de agost de 2016
16.08.2016

Les pràctiques de tir a Sant Climent Sescebes compleixen el protocol de la Junta de Seguretat

L'alcaldessa i l'exèrcit coincideixen que els exercicis militars amb foc són de menor intensitat a l'estiu i que sempre es notifiquen als bombers

16.08.2016 | 11:32
Les pràctiques de tir a Sant Climent Sescebes compleixen el protocol de la Junta de Seguretat

L'exèrcit seguirà endavant amb les pràctiques de tir previstes per aquest dimarts, dimecres i divendres a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) malgrat les queixes expressades per diverses entitats empordaneses, que alerten de l'elevat risc d'incendi forestal a la zona. El Ministeri de Defensa al·lega que es tracta d'exercicis "rutinaris" amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió, i que, per tant, tenen un risc d'incendi "mínim". A més, afegeixen que diàriament avaluen les condicions meteorològiques per avortar, si s'escau, les pràctiques. Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, ha corroborat que les pràctiques que es realitzen a l'estiu són de "menor intensitat" i que compleixen el protocol fixat per la Junta de Seguretat, integrada per Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Forestals.

Al llarg del mes de juliol, l'exèrcit ha realitzat setmanalment pràctiques de tir al perímetre de la base militar General Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes, que sempre s'han notificat prèviament als ajuntaments. La setmana passada, els responsables de la base van tornar a avisar els consistoris de Sant Climent i Cantallops que executarien nous exercicis amb foc els dies 16, 17 i 19 d'agost.

Les entitats Alto al Foc, GEES, ANC ­Figueres, Som Joves Alt Empordà i IAEDEN­ Salvem l'Empordà han demanat aquest dilluns, a través d'un comunicat, que no s'autoritzin les pràctiques atès l'elevat risc d'incendi forestal a la zona. No entenen per què l'exèrcit no està subjecte a les restriccions per a la realització de certes activitats a l'aire lliure vigent durant els mesos d'estiu. "És un contrasentit que l'exèrcit no estigui sotmès a aquestes normes que sí que afecta a la resta de la població", ha apuntat un dels portaveus, Josep Maria Tegido-Mallart, que assegura que les pràctiques de tir han provocat diversos focs forestals als pobles veïns.

A més, s'ha queixat que aquesta mena d'exercicis suposen un sobrecost econòmic per als bombers, que han d'actuar per via aèria, i no terrestre, a l'hora de sufocar els incendis de vegetació que es produeixen dins del perímetre militar, ja que hi ha risc que alguns projectils abocats explotin.

Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Climent Sescebes recorda que la Junta de Seguretat integrada per Mossos d'Esquadra, Bombers i els Agents Forestals, va fixar el protocol d'actuació per a aquesta mena d'exercicis i que, al llarg d'aquest any, l'exèrcit, "sempre" l'ha complert. De fet, els exercicis que es fan a l'estiu són de "menor intensitat" que durant la resta de l'any, precisament pel risc d'incendi forestal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook