L'Alt Empordà és la comarca gironina que més incendis ha registrat des de començament d'any. En total, durant aquest 2016, les comarques gironines han registrat 540 focs des de principi d'any i, com acostuma a ser habitual, l'Alt Empordà és la que n'ha patit més, amb 136, seguida del Baix Empordà, on en només set mesos se n'han declarat 134 davant dels 164 de l'any anterior.

Per darrere d'aquestes dues comarques se situa la Selva, amb 98 focs; el Gironès, amb 65; i el Pla de l'Estany, amb 23. Les comarques que menys incendis han patit són la Garrotxa, amb divuit, i el Ripollès, amb onze.

En el conjunt de Catalunya s'han declarat aquest 2016 un total de 4.578 incendis de vegetació, la qual cosa suposa un augment d'un 8% respecte al mateix període de 2015, en què n'hi van haver 4.190 (dades fins al juliol).

Si es tenen en compte les dades dels mesos d'estiu, entre juny i juliol hi han hagut 141 focs més que l'any passat.

La xifra encara s'eleva més a l'agost ja que només durant les dues primeres setmanes ja s'han declarat 378 focs arreu del territori.

Si es compara la xifra d'aquest any amb els incendis de tot el mes d'agost del 2015, en només quinze dies ja s'ha superat i se n'han registrat fins a 56 més.

Entre les causes de l'increment dels incendis hi ha el fet que els boscos estan molt secs. El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, remarca que les plantes pateixen un "estrès hídric important" i que això fa que la situació encara sigui més complicada aquest estiu.

Per això, des del Departament d'Interior demanen col·laboració a la ciutadania i que siguin responsables.

Albert Ballesta lamenta que "en la majoria dels incendis hi ha la mà de l'home al darrere".

Concretament, alerta que en molts dels casos una burilla mal apagada és la causa d'inici del foc.

"Una burilla és un element d'ignició molt ràpid", remarca Ballesta.

Pel que fa a la resta de demarcacions catalanes, la més afectada pel foc ha estat el Vallès Occidental, amb 380 focs, seguida del Tarragonès. Allà els bombers han extingit 334 incendis. Aquesta xifra és pràcticament igual a tots els incendis registrats en els dotze mesos del 2015: 337.

A l'altra cara de la moneda se situa la comarca de la Vall d'Aran, amb només sis focs registrats des de l'inici de 2016.

Franges de protecció

El delegat d'Interior a Girona també s'ha referit a les franges de protecció, i recorda la seva importància sobretot en comarques com les de Girona, on hi ha masos aïllats i urbanitzacions.

Per llei, aquestes franges de protecció han de ser de 25 metres i s'han de fer a l'entorn d'edificacions que estan a menys de 500 metres de terrenys forestals. La funció és que actuïn de tallafocs naturals en cas d'incendi i protegeixin les edificacions que emmurallen.

Albert Ballesta lamenta que, si aquestes franges de protecció no estan fetes, els bombers han de destinar més esforços a protegir les edificacions i no poden dedicar més efectius per atacar el foc i evitar que avanci.

Malgrat això, recorda que les comarques gironines són les capdavanteres en aquest sentit perquè el 93% dels municipis gironins de menys de 20.000 habitants ja tenen redactat el pla que marca les franges que s'han de fer.

El responsable de la Conselleria d'Interior a les comarques gironnes defensa que aquesta feina es fa de manera coordinada entre totes les administracions per tal de completar tots els plans "al més aviat possible".