L'Oficina Local d'Habitatge de l'Alt Empordà va donar ajudes a 1.053 famílies o persones de la comarca amb dificultats per a pagar el lloguer o l'hipoteca. L'any passat es van superar les vint-mil consultes per serveis diversos que s'ofereixen.També es van obrir 52 expedients per assessorar famílies a punt de perdre l'habitatge per no poder pagar la hipoteca.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a través de l'oficina, atorga diferents tipus d'ajuda econòmica. Hi ha prestacions permanents que són un ajut econòmic a fons perdut per un import entre 20 i 240 euros per fer front al pagament de lloguer de les unitats de convivència que tinguin ingressos baixos o moderats a qui el cost de l'habitatge el pot situar en risc d'exclusió social residencial. Hi ha especial atenció a les famílies monoparentals i dones en situació de violència de gènere.

L'any 2016 es van tramitar un total de 272 sol·licituds de les quals, actualment, 257 expedients ja es troben en resolució favorable. La majoria són renovacions d'expedients que ja procedien de l'exercici anterior, ha informat el Consell Comarca.

També es van tramitar 924 expedients (dels quals 694 van obtenir una resolució favorable) per a la prestació d'unes altres ajudes de lloguer que consisteixen en ajuts a fons perdut d'entre 20 i 200 euros mensuals per fer front al pagament del lloguer.

A 44 famílies o persones més se'ls han facilitat ajudes formalitzant el contracte de lloguer a través de les borses de mediació o bé mitjançant la gestió d'entitats sense ànim de lucre.

Finalment, s'han tramitat 58 sol·licituds d'ajuts personalitzats d'especial urgència. En aquest cas es tracta d'ajuts puntuals per garantir l'habitatge a les persones que han tingut dificultat greu per pagar el lloguer (51), per no poder pagar les quotes d'amortització hipotecàries (5) o per desnonament (2).

Un dels serveis que també ofereixen és el d'informar i assessorar quan no es pot atendre el pagament de préstecs o crèdits hipotecaris i que hi ha risc de perdre l'habitatge principal. El 2016 es van obrir 52 expedients, el doble que el 2015.

Ajudes i assessorament

L'Oficina Local d'Habitatge del Consell, després de signar un conveni amb la Generalitat, ofereix des del 2012 els seus serveis als 68 municipis de l'Alt Empordà. Presta atenció a tot el territori i realitza tot tipus de tramitacions i assessorament sobre temes d'habitatge, ajuts de lloguer i cèdules d'habitabilitat, entre altres.

Aquest any és la primera vegada que se superen les vint mil consultes, entre visites ateses i feines d'informació i assessorament, ha informat el Consell Comarcal en el balanç anual. El 2012 es van atendre 3.404 casos. Els dos anys següents les xifres es van triplicar (9.708, el 2013, i 10.371, el 2014) per passar a les 15.770 atencions el 2015 i a les 20.620, el 2016.