L´Obra Social «La Caixa» i la Diputació de Girona han creat una franja contra incendis en un punt estratègic entre Colera i Llançà per tal de prevenir els incendis forestals que sovint afecten aquesta zona. Els treballs han durat dos anys i han tingut un cost de 78.000 euros. S´han portat a terme tasques forestals en 46,1 hectàrees i s´han instal·lat abeuradors per a bestiar.

Els treballs executats, segons han destacat des de la Diputació i l'obra Social, permetran protegir les poblacions properes en cas que es produís un gran incendi forestal a la vessant de l´Estat francès, i evitar-ne l´expansió cap al Cap de Creus, com s´ha observat en incendis històrics.

Les actuacions també permetran millorar els hàbitats presents, amb l´execució de treballs silvícoles de millora de la vegetació existent molt degradada a causa dels incendis forestals recurrents.

S'ha creat una franja de baixa combustibilitat a la carena del puig Tifell-Coll de Llop entre Colera i Llançà. Els treballs s´han executat en dues fases entre els anys 2015 i 2017. Les actuacions desenvolupades han permès crear una infraestructura de prevenció d'incendis forestals planificada en el Projecte d'infraestructures estratègiques (PIE) del massís de l'Albera i prioritzada en el PRINCALB, el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals Transfronterers a l'Albera i Cap de Creus, redactat de forma conjunta entre la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals (administració francesa).

Els treballs forestals

Els treballs forestalsEn concret, els treballs realitzats han consistit en l'estassada intensiva del matollar present i en la posterior trituració de les restes. Tot i això, s´han respectat alguns arbustos característics d'aquest ambient litoral, com ara l'olivereta i l'ullastre, per tal de conservar la diversitat florística de l´espai.

Pel que fa a l'estrat arbori, que és molt escàs, s´han realitzat podes baixes per evitar el contacte de les branques amb els arbustos.

Un ramat per al manteniment

A banda de protegir i millorar l'hàbitat, s'ha volgut potenciar el manteniment de les franges executades mitjançant la ramaderia. Actualment, ja hi ha un ramat de boví de 65 caps pasturant aquesta àrea i zones adjacents, però es preveu que en un futur pròxim n´augmenti el nombre fins a un centenar. Per això s'ha instal·lat un abeurador. El fet de prioritzar els treballs en aquests sectors ja pasturats hauria d´assegurar la viabilitat dels treballs realitzats a mitjà termini, informen els promotors. El ramat de vaques hauria de mantenir els treballs executats.

Totes les tasques s´han executat amb mitjans manuals i amb col·lectius en risc d´exclusió social.