La capital de l'Alt Empordà és també, des d'aquest passat dissabte, la capital de la sardana. Figueres, considerada ciutat bressol d'aquest ball, pren el relleu de Mollerussa i acollirà aquest càrrec fins al març de 2018, abans de passar el testimoni a Montblanc. Per a l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es tracta d'un honor i va reconèixer que «es fa justícia», honorant la figura del músic figuerenc Pep Ventura, reconegut per ser un dels qui va reinventar la sardana. Felip ja va anunciar que hi ha previstos actes entre Figueres i altres ciutats de la resta de l'Estat i també a l'estranger. «El més important, però, és impregnar de cultura i divulgar-la entre la ciutadania», va afegir l'alcaldessa durant l'acte.

Figueres serà la ciutat referència del món sardanista durant aquest any 2017. Si la capital de l'Alt Empordà ja té el reconeixement de ciutat bressol de la sardana, a partir d'ahir hi suma també el fet d'haver estat declarada capital d'aquesta dansa típica catalana, rellevant Mollerussa. Per l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, es tracta d'un «dia històric» a més de «fer justícia» amb la sardana.

Felip va fer un repàs històric del ball, en va recordar els orígens empordanesos i va voler destacar la importància d'un dels músics que ha reinventat aquest gènere i que és un figuerenc il·lustre, Josep Maria Ventura. «La celebració és doble, i és que celebrem també els 200 anys del naixement d'una figura tan transcendent com la de Pep Ventura», va destacar Felip.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va posar en relleu la «necessitat» de mantenir dotant de recursos des de l'administració el món de la sardana. «Tots els esforços que fem no són sobrers en temes culturals com aquest». Vila va recordar que la sardana «ens defineix com a poble» i també va dir que explica bona part de la història del país.

Exportar la cultura

L'acte, que es va celebrar al Teatre Jardí de Figueres, va començar amb el pregó de la periodista Victòria Palma i es va cloure amb l'audició d'una sardana dedicada a la ciutat de Figueres, interpretada per la Cobla Marinada, just després de fer-se públic el reconeixement a diverses persones relacionades amb el món sardanista. Posteriorment una rua va acompanyar el públic fins la plaça de l'Ajuntament de Figueres, on es va descobrir una placa commemorativa.

L'alcaldessa de la nova capital de la sardana va explicar que, entre els molts actes previstos, el consistori altempordanès visitarà i farà actes conjunts a d'altres zones de l'Estat com Andalusia i fins i tot sortides a l'exterior per visitar països com la República Txeca, Romania o França. Tot plegat, sumat als molts actes que estan previstos dins el territori català.

A l'esdeveniment institucional d'inici de la capitalitat sardanista també hi va assistir Marc Solsona, l'alcalde de Mollerussa, anterior Capital de la Sardana, qui va declarar que «la sardana representa molt més que música, també persones, emocions i paisatge». Solsona va destacar l'impacte cultural i econòmic que ha suposat ser la capital de la sardana el 2016.

Canvis entre els joves

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rocabado, va ser força crític amb els canvis culturals dels joves i la societat en general. «Avui en dia és difícil trobar un jove que no es distregui a base de diversions moltes vegades individuals», va lamentar.

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de tercer nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions.