El Museu de l'Empordà inaugura per les Fires i Festes de la Santa Creu una exposició amb material inèdit sobre Salvador Dalí i la seva família. La mostra, sota el nom Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'Art, és fruit de l'exhaustiva investigació que durant quatre anys ha realitzat la historiadora Mariona Seguranyes i que ha permès localitzar documents fins ara desconeguts.

En total, s'exposaran 135 peces entres les quals hi ha 13 olis, 27 dibuixos i 62 documents originals (manuscrits, cartes i fotografies). L'objectiu és aprofundir en la relació familiar del geni empordanès i trencar amb alguns tòpics vinculats, sobretot, a la seva germana Anna Maria o el seu pare, Salvador Dalí Cusí.

Per a l'alcaldessa, Marta Felip, aquesta serà l'exposició «de l'any» a la ciutat i que ha de ser l'embrió de la futura museïtzació de la casa natal del geni empordanès. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta al museu des de demà fins al 4 de novembre.

La historiadora Mariona Seguranyes va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de Figueres de redactar el projecte museològic per a la casa natal de Salvador Dalí. Durant quatre anys, aquesta experta en història de l'art ha investigat a fons la figura del geni i ha explorat els arxius de la família Dalí. El fruit d'aquest intens treball es podrà veure a l'exposició.

La mostra busca indagar en la història familiar d'una de les nissagues més importants de la ciutat. I no se centra només en el geni empordanès sinó, molt especialment, en el seu pare, Salvador Dalí Cusí, que va influir enormement en el pintor, i en la seva germana.

De fet, un dels aspectes que ha investigat és la relació d'infantesa que van tenir els dos germans i també el trencament i la reconciliació amb el seu progenitor. «La figura del pare el va marcar en moltes facetes, des de la formació a l'educació però també li va ser de gran ajuda», va detallar la historiadora Mariona Seguranyes. En aquest sentit, diu que es demostra que el fet que Dalí nasqués en el si d'aquesta família i amb un pare amb «aquest potencial intel-lectual, el va ajudar moltíssim».

«En aquesta exposició cobren molta importància els documents escrits», va assegurar Seguranyes, comissària de la mostra. Segons ella, l'exposició trencarà alguns «tòpics» i algunes «hipòtesis» però també en corroborarà d'altres sobre com va ser realment la relació familiar.

L'exposició, que ocuparà dues plantes del museu, es podrà visitar de manera gratuïta i s'organitzaran activitats paral·leles com ara taules rodones i conferències. A més, publicaran un llibre sobre la tasca d'investigació que la comissària de la mostra ha realitzat durant els últims anys.