El nou servei de recollida de residus i neteja de Figueres s'adjudicarà a l´empresa Romero Polo-Valoriza per valor de 23,6 milions euros, ja que ha guanyat el concurs públic amb una oferta a la baixa de 5,9 milions d´euros anuals durant 4 anys, prorrogable dues anualitats més. El ple d'ahir va aprovar per la via d'assumptes urgents la classificació de proposicions amb què es preveu que s'adjuqui formalment a Romero Polo-Valoriza.

El canvi de gestió s'endarrerirà més del previst, ja que inicialment estava previst que s'efectués aquest mes d'octubre. Finalment, però, el servei no passarà a mans de l'empresa adjudicatària fins al mes de desembre i, de moment, serà Ecoserveis qui se´n continuarà encarregant.

La concessió amb la societat mixta caducava el passat 2 d'octubre, però el ple municipal de setembre va aprovar una pròrroga d'un any com a màxim per tramitar, simultàniament, la municipalització dels serveis d'enllumenat, parcs i jardins.

També gestionarà el servei de recollida d´escombraries i neteja fins que entri en funcionament el nou servei. Al concurs públic s'hi van presentar cinc ofertes que es disputaven el contracte: Romero Polo-Valoriza, Compañia Española de Servicios Públicos Auxiliares SA (CESPA), Fomento de Construcciones y Contratas, GBI Serveis, SAU i Sersall 95 i Recolte, però finalment l´escollida ha estat Romero Polo-Valoriza.

Entre les millores que destaquen en el nou contracte, s'hi troba la instal·lació de contenidors mòbils al centre de la ciutat; la introducció del servei porta a porta en barris de baixa densitat; un nou sistema de contenidors de càrrega lateral; eliminar les àrees soterrades i un increment de rutes de recollida de voluminosos.

També s'ampliaran els molls de càrrega de la deixalleria municipal passant dels vuit actuals als dotze, i inclou 420 hores més d´obertura. També s'incrementen les hores de serveis de reg mecànic (676 hores més), 3 màquines més d'escombrat, fregat i baldejat de carrers. També proposa el 100% de reposició anual de contenidors i 99.010€ anuals addicionals per al control de qualitat del contracte adjudicat.

Pel que fa a la neteja de carrers, s'hi incorporarà més personal i més hores de neteja, es renovarà i ampliarà la maquinària i es crearan nous serveis, com el fregat mecànic i el baldejat de voreres i carrers, així com la neteja de carrers amb aigua a pressió. També es preveu la renovació i ampliació de les papereres a tota la ciutat.

La proposta guanyadora de Romero Polo-Valoriza contempla 279.000€ anuals en campanyes informatives i de sensibilització en la gestió de residus.

1,7 milions fins al desembre

El pressupost municipal només incloïa el cost del servei a mans d´Ecoserveis entre el gener i l'octubre per un import de 5,5 milions d'euros. En prorrogar l'empresa mixta, Fisersa ha hagut de presentar els plans de gestió i el pressupost per a l´últim trimestre de l´any, xifrats en 1,7 milions d´euros.

Es manté el mateix nivell de prestacions, que inclou escombraries, deixalleria, neteja, enllumenat i parcs i jardins. El canvi de model fa dos anys que s´arrossega, ja que es preveia la seva dissolució l'octubre del 2016.