Les obres de millora a dos edificis històrics del centre de Figueres que es trobaven molt degradats, un d'ells fins i tot apuntalat, han començat aquesta setmana. Els propietaris dels immobles s'han beneficiat de part dels 405.000 euros que s'han destinat en ajudes per abordar la problemàtica de la degradació d'edificis. La inversió, juntament amb la dels propietaris, permetrà realitzar treballs de millora en 28 edificis. A banda d'ajudes a edificis, se n'han destinat a l'obertura de nous comerços i s'estan acabant de realitzar obres per millorar els carrers.

La Casa Romaguera (1852) és un dels immobles on s'està intervenint. Està situat a la plaça Gala - Salvador Dalí amb carrer Canigó i Jonquera. Es troba inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i va ser obra de l'arquitecte Josep Roca i Bros.

El 1936, en constituir-se el Comitè de Cultura i Art (3 membres del POUM i un del PSUC) per preservar les obres d'art, va ésser juntament amb l'església de Sant Sebastià dipòsit d'aquestes al llarg de la guerra. L'immoble es trobava molt degradat.

L'altre edifici històric, que pel mal estat s'havia hagut d'apuntalar i que s'està restaurant, se situa a la plaça de les Patates amb carrer Muralla.

Millorar el centre urbà

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca la importància d'impulsar la rehabilitació i millora d'edificis del Centre Històric amb ajuts als propietaris, que ara es comencen a visibilitzar amb diverses bastides realitzant treballs de rehabilitació de façanes a tot el centre. Posa com a exemple els dos edificis històrics.

«La reurbanització dels carrers i la millora de l'espai públic van lligades a la millora dels edificis, que acaba amb una transformació urbanística, econòmica i social d'un barri», diu Felip.

Dignificant el centre

L'alcaldessa ha afegit que «a Figueres ens estem posant al dia amb la dignificació i transformació del Centre Històric, com la que van fer ciutats com Girona, Vic o Olot fa anys, i que ara gaudeixen dels resultats».

Les ajudes s'han donat per millorar diferents aspectes dels edificis.

Per a la rehabilitació de façanes s'han atorgat un total de 130.000 euros per a deu edificis; cinc subvencions per instal·lació d'ascensors amb una dotació de 100.000 euros i tretze subvencions per millora de cobertes i eficiència energètica dels edificis amb 175.000 euros.

Onze comerços beneficiats

Juntament amb l'impuls a la rehabilitació d'edificis, l'Ajuntament també promou la reforma i obertura de nous establiments per ampliar i dinamitzar el comerç del Centre Històric amb un total d'onze subvencions concedides per un import de 106.150 euros.

Onze comerços s'han beneficiat dels 106.150 euroso en subvencions per a la reforma i obertura d'establiments en carrers poc comercials.

Actualment el Pla de Centre Històric que afecta la via pública es troba en la seva recta final, amb les obres ja finalitzades del carrer Barceloneta; en execució, l'últim tram del carrer de la Jonquera i del carrer Peradala; iniciades aquest mes de setembre les obres de reurbanització de la plaça de l'escorxador i a punt d'iniciar-se les del carrer Ample, que completaran la rehabilitació integral dels principals carrers del centre.