El govern en minoria de Figueres podria recuperar els dos regidors d'Unió que van abandonar el grup municipal el febrer del 2017. El nou alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha obert la porta Manel Toro i Núria Galimany -actualment no adscrits- per restablir l'equip de set fins a final de mandat. L'acostament ja es va evidenciar en el ple d'investidura de dimecres, quan la candidatura de Masquef a l'alcaldia va comptar amb els vots de Toro i Galimany.

L'alcalde ha assegurat haver mantingut converses amb els dos regidors, en una entrevista a la cadena SER, i veu «ben encaminat» que tornin a l'equip de govern. Masquef iniciarà una ronda de converses dilluns amb els grups de l'Ajuntament, tal com va anunciar en el seu discurs d'investidura, per garantir la governabilitat de la ciutat fins les eleccions municipals del 2019, i serà aleshores quan es concretarà la proposta.

«No podem donar per fet que tornin al govern a l'atzar i amb aquesta ronda de contactes això es desvetllarà de seguida», ha dit l'alcalde a l'emissora de ràdio.

Per la seva banda, el portaveu dels no adscrits, Manel Toro, no tanca la porta a tornar a l'equip de govern, una possibilitat que fa dies que s'intueix.

Manel Toro i Núria Galimany integraven la coalició de CiU als anteriors comicis, però per «manca de democràcia interna» van abandonar el grup municipal liderat aleshores per Marta Felip i van passar a l'oposició com a no adscrits.

Masquef és conscient que comparteixen programa electoral i, precisament aquest va ser l'argumentari de Toro del dimecres. «L'hem votat per coherències amb la nostra trajectòria i CiU i també per coherència amb el nostre programa electoral», deia. Amb Felip fora de joc i la predisposició de Toro i Masquef, l'entesa és més que probable. Les negociacions també es faran extensives a la resta de formacions.

Mà dura contra incívics

L'alcalde també va prometre mà dura contra els incívics i delinqüents.

Dimecres va adquirir el compromís de desplegar un pla de xoc contra l'incivisme i, aquest divendres, Masquef s'ha reunit amb el cap de la Guàrdia Urbana i el regidor de Seguretat. Durant la trobada ha encarregat l'aplicació de mesures de forma «immediata» per complir la política de «tolerància zero» contra incívics i delinqüents.

En la trobada també s'ha acordat començar a incorporar canvis de forma immediata a l'hora de prioritzar determinats patrullatges a partir de dilluns. Les directrius implicaran que els agents siguin més proactius i adverteixin i, quan calgui, sancionin a qui incompleixi les ordenances municipals. No hi ha d'haver excuses i segurament fins ara, per una qüestió de prioritats, no s'ha fet amb la celeritat que es requeria», ha dit.

Masquef també reclama més efectius policials. En aquest sentit denuncia la falta d'agents dels Mossos d'Esquadra a la ciutat, «la qual cosa agreuja els problemes d'incivisme i de seguretat».

L'alcalde ha anunciat que demanarà formalment una reunió amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, per plantejar-li la demanda de més agents i convidar-lo a visitar la ciutat i que proposi solucions.